Obrenovac, 17.06.2019

O OVOME NISTE RAZMIŠLJALI


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 25.11.2018.
Nije isto ako povreda nastane danju ili noću, a evo i zašto

Foto:Thinkstock
Rane na telu koje nastanu tokom dana zarastaju brže od onih koje dobijemo u noćnim nezgodama. Procese reguliše unutrašnji sat, a to saznanje je korisno za operacije i druge medicinske intervencije.

Eksperimenti sa ćelijama kože i drugim ćelijama sprovedeni na miševima pokazali su da dnevne povrede zarastaju dva puta brže od noćnih. Kada su slična ispitivanja urađena na ljudima, kod 118 pacijenata primećeno je da je njihovim ranama nastalim noću trebalo 60 posto više vremena da zarastu nego onima koje su se desile u toku dana.

Istraživanje je objavljeno u Transnacionalnom medicinskom žurnalu.

Unutrašnji sat reguliše zarastanje rana ćelija kože i optimizuje zarastanje tokom dana. Ovo može da se pokaže kao korisno za operacije i druge medicinske intervencije i može da doprinese dolasku do novih lekova za zarastanje rana.

Dnevni ritam prilagođava se različitim fazama dana, utiče na spavanje, ponašanje, nivo hormona, telesnu temperaturu i metabolizam.

"Pokazali smo da dnevni ciklus u satu našeg tela kontroliše kojom brzinom oštećene ćelije kože zarastaju i kako se oštećeno tkivo oporavlja uz jedan veoma važan protein koji se zove aktin", rekao je autor studije Ned Hojl (Hoyle).

Efikasan oporavak kože krucijalan je za sprečavanje infekcije, a kada zarastanje krene po zlu, rane mogu da ostave trajan i nepopravljiv ožiljak.

Dalja istraživanja vezana za zarastanje rana i doba dana kada one nastaju mogu umnogome doprineti razvoju lekova koji pospešuju zarastanje rana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE