Obrenovac, 15.12.2019

ELIKSIRI IZ TANJIRA


Izvor: Lepa&Srecna,Lokalne novine | Obrenovac, 26.01.2019.
Uvrstite ove namirnice u svakodnevnu ishranu i očuvajte zdravlje i dugovečnost

Foto:Shutterstock
Starenje je neminovan proces koji ne možemo zaustaviti, ali se zato možemo potruditi da ga usporimo koliko god je to u našoj moći. Hrana koju svakodenvno jedemo daje nam neophodnu energiju, ali nisu sve namirnice podjednako bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima koji štite ćelije od slobodnih radikala. Šećer, aditivi iz industrijskih proizvoda i zasićene masti glavni su krivci ne samo za povišen holesterol, trigliceride i druge bolesti već i za loš ten i ubrzano starenje čitavog organizma. Hrana bez zdravih masti dodatno povećava štetu koju izazivaju slobodni radikali i slabi funkcije kože. Evo šta nam lekari preporučuju:

Riba najbolja za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, što potvrđuje ishrana stanovnika Aljaske koji ne pate od te pošasti savremenog doba. Riba je bogata nezasićenim mastima i omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, koje su pored blagotvornog uticaja na zdravlje zaslužne i za očuvanje mladalačke kože.

Šargarepa čuva zdravlje očiju zahvaljujući vitaminu A, a korisna je i za kožu. Beta-karoten povećava elastičnost kože i podstiče proizvodnju kolagena koji joj daje čvrstinu. Perutanje kože jedan je od prvih znakova avitaminoze.

Celer sadrži sadrži vitamin K koji potpomaže cirkulaciju i snižava krvni prititsak. Ovo pomalo zapostavljeno povrće sadrži i natrijum, kalijum i vodu, koji sprečavaju dehidrataciju, a samim tim i isušivanje i boranje kože.

Crvena paprika je jedan od najvećih izvora vitamina C – samo jedan plod zadovoljava dnevnu potrebu. Bogata je i vlaknima i vitaminom B6, koji kožu čine lepšom. Karotenoidi pomažu protiv akni i poboljšavaju cirkulaciju, a samim tim i dotok hranljivih sastojaka do kože.

Nar je moćan antioksidans koji podmlađuje krvne sudove. Plod je bogat svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima, naročito kalijumom i gvožđem: 1 dl soka sadrži 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE