Obrenovac, 19.08.2022

ČUVENA ČESMOVAČA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 26.02.2020.
Stručnjaci tvrde: Bolje je da pijete vodu iz česme nego iz bočice

Foto:Depositphotos
Nema ništa bolje od osećaja čiste, sveže vode kako klizi niz grlo dok smo žedni. Ali dok jedni dobijaju svoju vodu iz slavine, drugi taj osećaju plaćaju - u proseku 100 milijardi dolara godišnje. Osim toga, u nekim je državama, poput SAD, došlo do tolike tražnje da od 2016. potrošači kupuju više vode nego klasičnih bezalkoholnih gaziranih napitaka, piše 24 sata.hr.

Ona iz slavine je i sigurnija za zdravlje

Za većinu ljudi širom SAD i Evrope, čaša vode iz slavine i ona iz boce su doslovno identične po njihovoj zdravstvenom i nutricionističkom kvalitetu. U nekim slučajevima, ipak, voda iz česme može biti sigurnija za naše zdravlje, budući da se njena ispravnost češće testira.

Voda u bočici je i do 400 puta skuplja!

Najjeftiniji pogon za crpljenje i flaširanje vode navodno je oko dva miliona evra, a ozbiljnije proizvodnje nema bez najmanje 20 miliona evra. Njihovim vlasnicima profit je zarada na vodi u bočici, a najveći je problem to što njihov proizvod nema stvarnu kontrolu.

Ambalaža u kojoj voda dolazi je opasna

Kupovina vode u bocama smatra se suvišnim zbog kvalitete jednake ili niže nego kod vode iz vodovoda, kao i zbog otapanja toksina iz ambalaže, što šteti zdravlju. Većina flaširanih voda prolazi neke procese pre stavljanja u bočicu - uključujući i one hemijske, kako bi imala što duži rok trajanja.

U poređenju s onima iz slavine, njihova je lošijeg kvaliteta, tvrde stručnjaci. Osim toga, nakon što se boca s vodom otvori, ne postoji način da ostane sterilna te se mora upotrebljiva u vrlo kratkom roku.

Ekološki neprihvatljivo

Uprkos trendu recikliranja, čak trećina plastične ambalaže u svetu i dalje se ne reciklira. Tako plastične boce vode lako postaju otpad i zagađuju planetu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE