Obrenovac, 12.12.2019

NE IGNORIŠITE OVE SIMPTOME


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.02.2019.
Prepoznajte bolesti bubrega na vreme

Foto:Shutterstock
Smetnje s mokrenjem, kao što su često mokrenje ili osećaj peckanja pri mokrenju, bolovi u predelu bešike ili bubrega i promena boje urina, prvi su simptomi i znaci bolesti bubrega ili donjeg urinarnog trakta.

Bubrezi su veoma važni za celokupno zdravlje jer obavljaju mnoge vitalne funkcije u organizmu. Pomažu u uklanjanju štetnih materija, regulišu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, oslobađaju hormone koji regulišu krvni pritisak i pomažu u proizvodnji aktivnog oblika vitamina D, potrebnog za zdravlje kostiju. Oni takođe pomažu u održavanju ravnoteže vode i koncentracije minerala u krvi, kao što su natrijum, kalijum i fosfor.

Šest ključnih simptoma koje nikako ne smete da zanemarite:

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je znak da nešto nije u redu s vašim bubrezima, budući da su oni glavni filteri tečnosti koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih delova tela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme s bubrezima.

2. Promene u urinu

Obratite pažnju na promene u urinu vezane za učestalost mokrenja, boju i sl. Proizvodnja urina jedan je od glavnih zadataka bubrega, pa je logično da promene u urinu ukazuju na promene u njima. Neke od promena koje možete primetiti, a koje signaliziraju na moguće probleme su:

- bolno mokrenje
- tragovi krvi u urinu
- mokrenje je postalo retko
- budite se tokom noći i po nekoliko puta kako biste mokrili

3. Mučnina i povraćanje

Mučnina ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne materije iz organizma kako bi inače trebalo. Tada vaše telo pronalazi načine da izbaci toksine, i to često - povraćanjem.

4. Osećate preteran umor

Svakom se dogodi dan kada je umoran, neraspoložen i sl. uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Zato, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a to će biti pokazatelj da nešto s vašim bubrezima nije u redu.

5. Svrab i osip

Kada se štetne materije kroz urin ne izbacuju onako kako bi trebalo i kada se zadržavaju u organizmu, to može rezultirati promenama koje će biti vidljive i na površini kože. Zato čak i ova pojava za koju često mislimo kako će proći sama od sebe može biti jedan od prvih znakova uzbune kada je u pitanju zdravlje bubrega.

6. Loš ukus u ustima

Ako bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumuliraju u vašem telu. To može izazvati ukus metala u ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema isti ukus. Sve to utiče i na apetit, pa je moguće izgubiti i nekoliko kilograma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE