Obrenovac, 25.06.2019

ZDRAVE ZAMENE ZA GRICKALICE


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.06.2018.
Ne bi trebalo da posežemo za nezdravim obrocima i raznim grickalicama punim nezdravih kalorija...

Foto:Shutterstock
Užine između obroka najčešće su nezdrave i pune kalorija. U trenucima "napada gladi", kada poželimo nešto slatko ili slano, ipak ne bi trebalo da posežemo za nezdravim obrocima i raznim grickalicama punim nezdravih kalorija. Kvalitetnu zamenu možemo da pronađemo u namirnicama koje će zadovoljiti našu glad i obezbediti sastojke koji su neophodni za funkcionisanje organizma. Evo nekih primera čime možete da zamenite vašu uobičajenu užinu:

Sorbet umesto sladoleda - Sladoled je jedan od omiljenih deserta, ali sadrži mnogo masti i šećera. Voćni, ledeni sladoled odnosno sorbet po sastavu je drugačiji od uobičajenog, ima manje kalorija, ali je podjednako ukusan.

Medenjaci umesto čokolade - Nažalost, mlečna čokolada ubraja se u najgore neprijatelje zdravlja. Kada sledećeg puta poželite nešto slatko, pojedite domaći medenjak od prirodnog meda, koji sadrži mnogo manje štetnih sastojaka.

Suvo grožđe umesto karamela - Sušeno voće sadrži prirodni šećer i mnogobrojne korisne sastojke. Umesto karamela, koje su pune kalorija i belog šećera, šaka suvog voća dnevno može da nam pomogne da "zavaramo glad" i unesemo hranljive materije.

Kokice umesto čipsa - Ukoliko ih začinimo sa minimumom ulja i soli, kokice mogu da budu zdrava užina. Za razliku od čipsa, koji sadrži masti i soli u velikim količinama, kokice su niskokalorične i znatno manje štetne.

Voće umesto keksa - Kada osećamo da nam nedostaje energija, iz navike najčešće posežemo za slatkišima. Budući da kolači i keks sadrže velike količine šećera, najbolje je odabrati voće koje je puno fruktoze, vitamina i hranljivih sastojaka, koji će nam nadoknaditi potrebnu energiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE