Obrenovac, 20.04.2019

ILI IPAK NE


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2018.
Da li je hrana bez glutena stvarno skroz bez glutena?

Foto:Thinkstock
U većini zemalja, hrana koja je označena kao oslobođena od glutena ipak sadrži minimalnu količinu te belančevine, piše britanski portal "Metro". Reč je o "bezbednoj" količini.

To znači da hrana bez glutena nije sasvim bez te belančevine, ali sadrži "bezbednih" 0,002 odsto, pa oboleli od celijakije, nesposobnosti organizma da podnese gluten, mogu da je konzumiraju. 

Koliko glutena je bezbedno da konzumiraju oboleli? Nema propisane količine koju je dozvoljeno da unose u organizam, a da nema smetnji za njihova creva. Neke studije pokazuju da konzumiranje ispod 10 miligrama glutena dnevno može da izazove simptome, dok druge ukazuju da 80 miligrama ne uzrokuje štetu.
Jedno je sigurno: svi smo različiti i pojedinci moraju da znaju svoje granice. 

Unos glutena može da se uporedi sa alkoholom. Ljudi na težak način uče o svojim granicama, ali većina na kraju postiže tačku kada znaju koliko i kakvih alkoholnih pića mogu da podnesu. Tako i oboleli od celijakije procenjuju koliko miligrama glutena mogu da konzumiraju pre nego što im organizam odreaguje na tu belančevinu. 

Gluten je belančevina iz brašna od pšenice, raži i ječma. Prema procenama, u Srbiji živi oko 70.000 obolelih od celijakije. Javlja se i kod dece i kod odraslih, podjednako kod oba pola, a za obolevanje postoji genetska predispozicija. Bolest prate nespecifični simptomi i teško je dijagnostifikovati.

Jedini mogući lek, koji osobama obolelim od celijakije omogućava normalan život, jeste doživotna dijeta bez glutena, a ukoliko je se ne pridržavaju dolazi do oštećenja sluznice tankog creva, kao i do brojnih komplikacija koje proizlaze iz poremećaja varenja i upijanja hrane. 

Zanimljivo je da udruženje obolelih iz Britanije kaže da mogu da se jedu neograničene količine proizvoda sa glutenom na nivou od 0,002 odsto ili manje. 

Dakle, prema pisanju portala "Metro", kompanije koje proizvode hranu bez glutena ne moraju tačno da deklarišu koliko ga ima, ali su obavezne da obezbede da sadrži manje od 0,002 odsto. 

Gluten je prisutan u gotovo svim industrijskim proizvodima, čak i u onim u kojima se njegovo prisustvo ne očekuje - u lekovima, pastama za zube, kozmetičkim proizvodima, pićima, kafi, čokoladi, bombonama...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE