Obrenovac, 14.04.2024

NEMOJTE VADITI ŽAOKU PINCETOM ILI PRSTIMA


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2019.
Evo šta prvo treba uraditi nakon ujeda pčele ili ose

Foto:Shutterstock
Pčele su za svet neophodne i preko potrebne.

Toplo vreme znači da su na svakom koraku, a baš kao i ose, potencijalno mogu da budu i opasne, naročito ako imate alergiju na njihov ubod.

Zašto nas pčele i ose ujedaju?

Pčele nemaju nameru da napadnu, ali brane svoju košnicu i same sebe, pa ih ipak možemo smatrati malenom pretnjom. Neke od njih uginu odmah nakon uboda, pri kojem često ostavljaju i svoju žaoku, za razliku od osa koje ne ostavljaju žaoku u koži i mogu da ubodu nekoliko puta.

Šta učiniti ako vas ujede pčela ili osa?

Ako vas ubode pčela, ne treba previše da tražite čime ćete izvaditi žaoku - poslužiće vam kartica ili lična karta. Pritisnite uz ubod, pa će žaoka sama izaći i minimalizovaće se količina pčelinjeg otrova koji je ušao u telo. Dobar izbor je i nož za mazanje, koji ne može da vas poseče. Izbegavajte vađenje žaoke pincetom ili prstima, jer tako može da se pritisne žaoka i oslobodi više otrova u telo. Osim toga, tako ćete samo proširiti ubod i teže će zaceliti.

Nakon što izvadite žaoku, na taj deo tela stavite hladnu oblogu ili pod hladnu vodu, kako bi se ublažio otok. Nakon toga, ako niste alergični, na ubod možete da namažete eteričnim uljemlavande, eukaliptusa ili čajevca.

Ukoliko znate ili sumnjate da ste alergični na ujed pčele ili ose

Ako se jave otežano disanje, poteškoće s gutanjem, vrtoglavica i nesvestica, to mogu da budu prvi znakovi anafilaktičkog šoka. Takva reakcija može da ugrozi život ako se ne primeti i ne reaguje na vreme.

Kako sprečiti ujed pčele i ose?

Garancija ne postoji, ali izbegavajte tamnu odeću i parfeme kada odlazite u prirodu, ako jedete na otovrenom, što brže sklonite ostatke hrane, jer ovi insekti baš na to idu. Najbolja odbrana je da ostanete mirni ako pčela leti blizu vas, jer će se u suprotnom uznemiriti i braniti svojom žaokom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE