Obrenovac, 01.04.2020

RAZBIJEN MIT O KAFI


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 28.05.2019.
Konačno otkrivena istina o laksativnom dejstvu

Foto:Depositphotos
Svi znamo da posle kafe često moramo na toalet, ali naučnici još nisu u potpunosti sigurni zbog čega taj napitak ima laksativno dejstvo.

Sigurni su jedino u to da "zov prirode" nakon ispijanja kafe nije posledica kofeina.

Naučnici sa univerziteta u Teksasu tri su dana "pojili" miševe beskofeinskom kafom i onom regularnom, i otkrili da je učinak jednak. Mobilnost njihovih creva povećala se u oba slučaja, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

S obzirom na to da miševi imaju fiziologiju sličnu ljudskoj, zaključili su da će i ljudi ići na toalet bez obzira na to koju vrstu kafe piju.

"Miševima se nakon tri dana tretmana kafom povećala mobilnost mišića tankog creva", kazao je glavni autor studije Sjuan-Dženg Ši.

To znači da su oni, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave nuždu, a ustanovljeno je i da se broj bakterija u njihovom izmetu smanjio.

Naučnici su ovom istraživanju prionuli da bi ustanovili da li kafa može da pomogne kao laksativ ljudima koji nakon operacija pate od konstipacije.

Pretpostavljaju da su za laksativno dejstvo kafe zaslužna njena kisela svojstva (pH 5.0 - 5.1).

Ustanovili su da viši nivo želudačne kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlornoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnoga trakta.

Uz to, ispijanje kafe povećava količinu hormona varenja - gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istovremeno, omiljeni napitak povećava nivo kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje creva. Reč je o hormonu probavnog trakta koji učestvuje u varenju masnoća i proteina, i deluje kao neuropeptid.

Kada je reč o "maloj nuždi", zna se da kofein iz kafe deluje diuretično i podstiče pojačano odstranjivanje tečnosti iz organizma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE