´╗┐ NEMA POTREBE ZA TABLETAMA

Obrenovac, 21.08.2018

NEMA POTREBE ZA TABLETAMA


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.05.2018.
Kad vas iznenada zaboli glava, lek mo┼żete prona─çi u kuhinji

Foto:Profimedia


´╗┐

Brazilski nau─Źnici dokazali su da ─Ĺumbir ubla┼żava akutne napade migrene i ubrzava oporavak posle napada.

Nutricionisti brazilskog Univerziteta Minas ┼Żerais sproveli su klini─Źku studiju primene ─Ĺumbira kao dopunske terapije, pri ─Źemu ni pacijenti, ni lekari nisu znali da li koriš─çena dopunska terapija sadr┼żi ─Ĺumbir, ili placebo. Istra┼żivanje je sprovedeno na odeljenju za hitan prijem, u bolnici u kojoj se le─Źi akutni napad migrene.

Ekstrakt ─Ĺumbira ubacivan je u rastvor analgetika koji su pacijenti dobijali intravenozno, ali samo jednoj grupi, dok je druga grupa dobijala placebo. Pacijenti su ispunili upitnik o bolovima pola sata posle terapije, a zatim i sat i po nakon terapije. Osim toga, mereni su ja─Źina bolova, sposobnost pacijenata da funkcionišu, simptomi migrene i koliko su zadovoljni le─Źenjem.

Rezultat: pacijenti koji su dobijali ekstrakt ─Ĺumbira izjasnili su se mnogo pozitivnije o le─Źenju nego oni koji su dobijali placebo. Bolovi su bili manje izra┼żeni i bili su sposobniji za komunikaciju nego grupa koja je dobijala samo analgetik i placebo.

Prema tome, ─Ĺumbir mo┼że bitno da doprinese le─Źenju akutne migrene: tako što dodatno ubla┼żava bol i doprinosi oporavku od napada.

─Éumbir blagotvorno deluje na još jedan tipi─Źan simptom migrene: ubla┼żava mu─Źninu i umiruje ┼żeludac, koji znatno ote┼żava terapiju kod pacijenata koji imaju napad migrene.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE