Obrenovac, 25.06.2019

POPRAVITE KAPACITET PLUĆA


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.06.2018.
Postoji čitav niz fizičkih aktivnosti koje doprinose pravilnom disanju

Foto:Shutterstock
Kratak dah, otežano penjanje uz stepenice i zamaranje, naročito kada se hoda uzbrdo kod zdravih osoba znači da imaju slab kapacitet pluća. Zato bi svi oni koji žele bar da potrče za autobusom a da se ne zadišu, trebalo da praktikuju fizičke aktivnosti koje mogu da ojačaju i povećaju kapacitet pluća.

AEROBIK

Aerobik, vožnja bicikla i trčanje takođe su idealni načini na koje može da se poboljša zapremina pluća, ali i kardiovaskularni sistem. Pluća dobro istreniranih osoba koriste kiseonik i do tri puta efikasnije nego što je to slučaj kod prosečne osobe.

PLIVANJE

Ukoliko niste u zavidnoj kondiciji, najpre počnite sa vežbanjem u vodi. Pronađite dubinu tako da vam voda bude do vrata. Tokom izvođenja vežbi u vodi poboljšava se cirkulacija krvi u grudima dok istovremeno postoji pritisak koji voda vrši na telo. Zbog toga mora da se diše plitko. Istraživanja pokazuju da kapacitet pluća može da bude smanjen do 50 odsto tokom trajanja vežbi u vodi. Zbog toga će se pluća truditi da razviju otpornost i da ojačaju.

JOGA

Joga položaji i vežbe disanja rade se u tandemu kako bi se povećao kapacitet pluća. Razvijanjem boljeg kapaciteta pluća kroz redovnu joga praksu povećava se koncentracija kiseonika u krvi, što vodi ka poboljšanju funkcionisanja celog telesnog sistema.

PILATES

Vežbe iz pilates programa pomažu u postizanju psihofizičke ravnoteže, bolje koncentracije, bez obzira na godine i fizičku kondiciju. Pilatesom se jača muskulatura celog tela, i dobija se gipkije i vitkije telo, uspravno držanje i sklad pokreta. Zahvaljujući pravilnom i ujednačenom disanju, povećava se kapacitet pluća, poboljšava cirkulacija i razmena materija u telu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE