Obrenovac, 19.05.2019

Izgorite na suncu uprkos kremi sa visokim faktorom?


Izvor: BBC,Lokalne novine | Obrenovac, 28.07.2018.
Evo rešenja...

Foto:Thinkstock
Zaštita koju dobijete od kreme za sunčanje upola je manja od one koju očekujete. Međutim, problem nije u vrsti losiona koji kupujete, nego u načinu nanošenja na kožu, tvrde naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Teoretski bi bilo dovoljno da koristite kremu za sunčanje sa faktorom 15, ali samo ako biste je nanosili na telo na pravilan način. U stvarnosti, ljudima treba faktor 30 ili 50, kako bi bili sigurni da će dobiti adekvatnu zaštitu od sunca, tvrde autori studije, a prenosi BBC . 

Prema preporuci naučnika, losioni za sunčanje moraju da se nanose u dovoljno gustom sloju na kožu, što mnogi ne čine. 

Zaštitni faktor se određuje na temelju pretpostavke da se dva miligrama kreme nanosi na jedan kvadratni centimetar kože. To znači da biste morali na telo da utrljate šest punih čajnih kašika (36 grama) kako biste dobili adekvatnu zaštitu. 

Više od polovine čajne kašike potrebno je za svaku ruku, za lice, vrat i uši. Treba vam više od jedne kašike za svaku nogu, prsa, abdomen i leđa. 

Bočna strana vrata i uši se često preskaču, ali nikako ne bi trebalo da ih zapostavite, savetuju stručnjaci.

Britansko udruženje dermatologa preporučuje da se krema za sunčanje nanosi između 15 i 30 minuta pre izlaska na sunce, kako bi je koža bolje upila. 

Mažite kožu na svaka dva sata, ili odmah nakon plivanja. Neki losioni su vodootporni, što znači da je koža u određenoj meri zaštićena od sunca i nakon plivanja. 

Dermatolozi, pak, upozoravaju da 85 odsto proizvoda može da se skine trljanjem tela peškirom. 

Ukoliko ipak izgorite, važno je da se što pre sklonite sa sunca. Potom ohladite kožu hladnom vodom, natopljenim sunđerom ili hladnim peškirom. Nanesite losion na bazi aloa vere da biste smirili i hidrirali kožu. 

Pijte dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidraciju. Sve dok vaša koža potpuno ne zaceli, ne smete da se izlažete suncu bez kreme sa zaštitnim faktorom i odeće.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE