Obrenovac, 22.07.2019

ČUVA SRCE, POBOLJŠAVA PAMĆENJE


Izvor: Mondo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.10.2018.
Evo zašto treba da pijemo čaj svaki dan!

Foto:Shutterstock
Mnogi od nas čaj piju samo kada se razbole, a činjenica je da bi trebalo da ga pijemo svakodnevno.

Prvo, čaj je veoma dobar za srce. Preporučuje se konzumiranje četiri do pet šoljica crnog ili zelenog čaja dnevno, kako bi se poboljšale kardiovaskularne funkcije, snizio krvni pritisak i smanjio rizik od infarkta i moždanog udara.

S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u Srbiji, definitivno bi trebalo da nam ispijanje čaja svima pređe u naviku.

Osim toga, zeleni i crni čaj značajno smanjuju nivo lošeg holesterola koji se povezuje sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija koja je trajala 12 nedelje je zaključila da tri šoljice crnog čaja dnevno smanjuju nivo opasnih triglicerida za 35,8 odsto, a odnos između lošeg i dobrog holesterola se poboljšava za 16,6 odsto.

Zeleni čaj najbolje deluje na snižavanje nivoa holesterola, a nekoliko istraživanja je pokazalo i da redovno konzumiranje zelenog čaja značajno poboljšava kognitivne funkcije. Takođe, normalno je da kognitivne funkcije s godinama opadaju, ali je to opadanje manje kod onih koji redovno piju čaj.

Jedna studija je takođe pokazala da ljudi koji konzumiraju crni čaj malo bolje prolaze na testovima koji zahtevaju pažnju.

"Drugi najpopularniji napitak na svetu, posle vode, čaj, zaista doprinosi dnevnim kognitivnim funkcijama", kažu autori studije.

Kada govorimo o čaju, trebalo bi pomenuti i da on pomaže u održavanju oralnog zdravlja – čaj je prirodni izvod fluora, pa pomaže da zubi ostanu zdravi, a zadah svež.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE