´╗┐ TUMA─îENJE KRVNE SLIKE

Obrenovac, 18.08.2018

TUMA─îENJE KRVNE SLIKE


Izvor: sport-pokret.com,Lokalne novine | Obrenovac, 29.07.2018.
┼áta zna─Źe sve one skra─çenice i na ┼íta njihove vrednosti upu─çuju!

Foto:Profimedia/Shutterstock


´╗┐

Cilj laboratorijske analize krvne slike jeste dobijanje ta─Źnog i pouzdanog nalaza koji ─çe pokazati da li ima bilo kakvih fizioloških promena u organizmu.

Kada je re─Ź o laboratorijskom ispitivanju krvi, ono podrazumeva dve vrste analiza: one koje su usmerene na ispitivanje vrste, broja, odnosa i izgleda ─çelijskih elemenata krvi (krvna slika, hematološki parametri) i druge, kojima se proverava biohemijski sastav krvi i na osnovu toga ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Bez obzira na to da li se bojite igle ili va─Ĺenja krvi, odlazak u laboratorij ipak je neophodan pri gotovo svakoj dijagnostici bolesti. Analize krvi jasno ukazuju na to da li je organizam zdrav, da li postoje upalni procesi, neka bolest, anemija, infekcija, stanja uhranjenosti organizma i izlo┼żenosti otrovnim materijama i sli─Źno.

Kompletna krvna slika uklju─Źuje broj eritrocita, leukocita i trombocita, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), trombocitne konstante (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (podvrste leukocita: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti),hemoglobin i hematokrit.

Da se ne biste pitali šta predstavljaju nerazumljive skra─çenice pored brojki na papiru koji vam je dao laborant, savetujemo vas da pa┼żljivo pro─Źitate ovaj tekst i nau─Źite koje su referentne vrednosti kompletne krvne slike.

Zna─Źenje skra─çenica

RBC- eritrociti (crvena krvna zrnca) prenose kiseonik iz plu─ça do ostalih delova tela;

WBC- leukociti (bela krvna zrnca) slu┼że za obranu organizma od bakterija, virusa i gljivica;

PLT- trombociti (krvne plo─Źice) u─Źestvuju u stvaranju ugrušaka i zaustavljanja krvarenja;

Hb - koncentracija hemoglobina;

Hct - udeo krvnih stanica ili hematokrit u ukupnom volumenu krvi;

MCV - srednji volumen eritrocita;

MCHC - srednja koncentracija hemoglobina u eritrocitima;

RDW - širina distribucije eritrocita,sortiranje eritrocita po veli─Źini;

MTV - prose─Źni srednji volumen trombocita.

Eritrociti

Eritrociti ili crvena krvna zrnca su krvne ─çelije koje sadr┼że hemoglobin i u─Źestvuju u prenosu kiseonika vezanog za hemoglobin iz plu─ça do drugih tkiva.

Normalne vrednosti - 3,86 x 1012/ l do 5,08 x 1012/l za ┼żenu i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce.

Sni┼żene vrednosti su naj─Źeš─çe znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja. Povišene vrednosti mogu biti uzrokovane stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.

Leukociti

Leukociti ili bela krvna zrnca, stvaraju se u koštanoj sr┼żi i štite organizam od infekcija. U─Źestvuju u imunom odgovoru. Postoji pet razli─Źitih vrsta belih krvnih zrnaca i sve one su deo odbrane organizma protiv najezde infektivnih i drugih štetnih materija.

Normalne vrednosti - 3.9 - 10x109/l

Pove─çan broj leukocita u organizmu zna─Źi neku bakterijsku infekciju. Smanjen broj leukocita ozna─Źava virusno oboljenje, kod primene nekih lekova, kemoterapije, leukocitoza, u stresnim situacijama...

Hemoglobin

Hemoglobin predstavlja sastojak crvenih krvnih zrnaca. On prenosi kiseonik iz plu─ça u tkiva i ugljen dioksid iz tkiva nazad u plu─ça. Svakim udahom krv u plu─çima dobija kiseonik i zahvaljuju─çi upravo hemoglobinu distribuira ga do svih tkiva i organa.

Normalna koncentracija - 110-180 g/I

Sni┼żena koncentracija ukazuje na anemiju. Pove─çana koncentracija je u stanjima hemokoncentracije organizma i kod policitemija.

Hematokrit

Hematokrit predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi.

Normalne vrednosti - za ┼żene 0.356 - 0.470 L/l i kod muškaraca 0.41 - 0.53 L/l

Pove─çane vrednosti hematokrita se vi─Ĺaju kod dehidratacije i šoka. Hematokrit je smanjen u trudno─çi, a smanjuje se i sa godinama ┼żivota. Tako─Ĺe je smanjen kod anemija, leukemija, pove─çane funkcije štitaste ┼żlezde (hipertireoze), ciroze jetre, opekotina i infekcija.

Trombociti

Trombociti su ─çelije koje u─Źestvuju u koagulaciji (zgrušavanju) krvi.

Normlane vrednosti - 140-450 x 109/l

Višak trombocita izaziva poja─Źano zgrušavanje krvi i mo┼że da dovede do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sistemu. Manjak trombocita (trombocitopenija) izaziva sklonost krvarenju, trombociti su sni┼żeni kod hemioterapija, malignih oboljenja, hepatitisa i sli─Źno.

Eritrocitne konstante

Eritrocitne konstante se izra─Źunavaju iz broja eritrocita, koncentracije hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvalitetu eritrocita.

MCV (mean cell volume) - veli─Źina eritrocita - normalne vrednosti su od 81 - 99 fl;

MCH (mean cell hemoglobin) - prose─Źna koli─Źina hemoglobina u eritrocitu - normalne vrendosti su od 29-32.9 pg;

MCHC (mean cell hemoglobin concentration) - prose─Źna koncentracija hemoglobina u eritrocitu - normalne vrednosti su od 310 - 350 g/l;

RDW (red cell distribution width) - raspodela eritrocita po volumenu - normalne vrednosti su od 11,5-16,5 %

Sedimentacija eritrocita

Sedimentacija ne ulazi direktno u kontrolu krvne slike, ali se preporu─Źuje i uglavnom obavlja pri hematološkim analizama jer ukazuje na mogu─çe postojanje bolesti i prati se pri svim oboljenjima. Ova vrednost predstavlja brzinu kojom se eritrociti talo┼że na dno uspravno postavljene epruvete.

Normalna brzina sedimentacije eritrocita isklju─Źuje postojanje bolesti, dok je ubrzana indikator za dalja ispitivanja.

Normalne vrednosti - 2-12 mm/h

Sedimentacija je ubrzana kod upala, razaranja ─çelija, trovanja, u trudno─çi i posle poro─Ĺaja, kod TBC, reumatskih bolesti... Usporena je kod novoro─Ĺen─Źadi, policitemije, kongestivne sr─Źane insuficijencije, alergijskih stanja, pojedinih vrsta anemija...

Biohemijski parametri krvi

Izgled seruma - normalan: bistar i svetlo┼żut;

Mo┼że biti slabolipemi─Źan (slabozamu─çen), lipemi─Źan (zamu─çen) i mle─Źno lipemi─Źan (jako zamu─çen), što ukazuje na pove─çanu masno─çu u krvi. ─îesto do ovakvih rezultata dolazi jer se pacijent ne pridr┼żava pravila da 12 sati pre davanja krvi ne uzima hranu. Serum mo┼że biti i crven zbog hemolize i ikteri─Źan usled pove─çanih vrednosti bilirubina.

Glukoza - normalne vrednosti od 3,5-6,1 mmol/l

Povišene vrednosti se javljaju kod dijabeti─Źara, a sni┼żene kod hipoglikemije razli─Źitih uzroka.

Stanje bubrega

Urea - normalne vrednosti od 1,7-8,3 mmol/l

Kreatinin - normalne vrednosti za muškarce od 62-106; a za ┼żene od 44-80 umol/l

Povišene vrednosti se javljaju kod bubre┼żnih oboljenja. Pove─çana urea, a normalan kreatinin mo┼że da bude i rezultat ishrane bogate proteinima. Povišene vrednosti kreatinina mogu biti i posledica ve─çe fizi─Źke aktivnosti ili uzimanja steroida. Smanjene vrednosti se javljaju kod trudnica i ┼żena uopšte.

Elektroliti

Natrijum - normalan: 139-154 mmol/l
• Sni┼żene vrednosti kod bubre┼żnih bolesnika

Kalijum - normalan: 3,8-5,3 mmol/l

Povišene vrednosti kod bubre┼żnih bolesnika.

Stanje zglobova

Mokra─çna kiselina - normalne vrednosti za muškarce od 200-420; a za ┼żene 140-340 umol/L

Povišene vrednosti se javljaju kod gihta (talo┼żenja kristala mokra─çne kiseline u zglobovima);

Sni┼żena koncentracija nema dijagnosti─Źki zna─Źaj.

Masno─çe u krvi

Holesterol - Preporu─Źen < 5,2; Visok > 6,2 mmol/l

HDL holesterol (dobar) - Preporu─Źen > 1,54; Nizak < 1,0 mmol/l
Dijagnosti─Źki zna─Źaj imaju sni┼żene vrednosti HDL holesterola. U tom slu─Źaju postoji pove─çan rizik nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Što su ve─çe vrednosti HDL holesterola, to je bolje, jer ovaj holesterol "─Źisti" krvne sudove.

LDL holesterol (loš) - Preporu─Źen < 2,6; Visok > 4,1 mmol/l
Povišene vrednosti obi─Źno su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom. Tada se pove─çava rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, pre svih ateroskleroze.

Trigliceridi- Preporu─Źen < 1,7; Visok > 2,3 mmol/l
Povišene vrednosti naj─Źeš─çe su znak nepoštovanja pravila da se ne uzima hrana 12 sati pre va─Ĺenja krvi. Sni┼żene vrednosti nemaju dijagnosti─Źki zna─Źaj.

Stanje jetre

ALT - normalna vrednost od 8-41 IJ/I
Povišene vrednosti ukazuju na akutno ošte─çenje jetre, naj─Źeš─çe izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pi─ça i sli─Źno

AST - normalna vrednost od 7-38 IJ/I
Povišene vrednosti ukazuju na zna─Źajno ošte─çenje jetre ili neka druga oboljenja (na primer neka miši─çna oboljenja);

Gama GT - normalna vrednost za muškarce od 8-40; a za ┼żene od 5-35IJ/I
Povišene vrednosti se naj─Źeš─çe javljaju kod alkoholi─Źara i znak su ošte─çenja jetre.

Bilirubin ukupni - Normalane vrednosti od 1,1-18,8 umol/l
Povišene vrednosti se javljaju kod ošte─çenja jetre i opstrukcije ┼żu─Źnih kanalaSni┼żene vrednosti nemaju dijagnosti─Źki zna─Źaj.

Kosti

Alkalna fosfataza -normalna vrednost za odrasle 0-270; deca do 810 IJ/I
Jedan od oblika alkalne fosfataze u─Źestvuje u izgradnji kostiju.
Povišene vrednosti mogu da ukazuju na pove─çanu razgradnju kostiju i na mogu─çi razvoj osteoporoze. Kod dece u razvoju vrednost ovog parametra je povišena.

Pankreas

S-alfa amilaza -normalna: 28-100 IJ/I
U-alfa amilaza - normalna: - 0-450 IJ/I

Povišen nivo ukazuje na poreme─çaj u funkciji pankreasa.

Koštana sr┼ż

Gvo┼ż─Ĺe - normalno za muškarce od 10,6-28,3; za ┼żene 6,6-26,0 umol/l

Zajedno sa hemoglobinom, eritrocitima i parametrima koji odre─Ĺuju morfologiju eritrocita(MCV, MCH i MCHC) pru┼ża uvid u stanje koštane sr┼żi. Odre─Ĺivanje samo gvo┼ż─Ĺa nema nikakvog zna─Źaja za postavljanje dijagnoze anemije.

Ostali parametri krvi

Fibrinogen - normalan: 2-4 g/l
To je nespecifi─Źan parametar. Pove─çan je kod aktunih i hroni─Źnih oboljenja, maligniteta, velikog broja bolesti, raznih upala itd. Sni┼żene vrednosti nemaju dijagnosti─Źki zna─Źaj.

Proteini - normalni: 66-87 g/l
Sni┼żene vrednosti su znak ošte─çena sintetske funkcije jetre, osim u trudno─çi kada se sni┼żene vrednosti ─Źesto javljaju. Povišene vrednosti mogu da ukazuju na probleme s didfunkcijom bubrega.

(PT) - Protombinsko vreme - normalna: < 1,3 INR
PT se odre─Ĺuje pacijentima pre operacije kao i kod pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji kada su o─Źekivane vrednosti od 2,0-4,5 INR.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE