Obrenovac, 20.04.2019

Zbog čega je surutka pravi eliksir zdravlja?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2018.
Surutka je nusproizvod proizvodnje sira i jogurta, u kome ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najbitnijih veza u mozgu.

Foto:Thinkstock
Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra surutke dnevno. A te prednosti su: 

1. Pomaže kod mršavljenja 

- 100 grama surutke ima samo 26 kalorija. Ona sadrži niz belančevina i stvara osećaj sitosti. Surutka je siromašna mastima i kalorijama. 

2. Pomaže kod zatvora 

- Surutka ima diuretska svojstva. Ona će brzo podstaći probavu i osloboditi neprijatnog osećaja nadutosti i zatvora. Ipak, nemojte preterivati sa konzumacijom, budući da bi mogla da izazove proliv. Držite se količine do jednog litra dnevno. 

3. Lek za jetru 

- Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam snabdeva aminokiselinama - BCAA, koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, pa obolelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. 

4. Izgrađuje mišiće 

- Surutka, posebno ona u prahu, ne samo da će pomoći pri izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora. 

5. Reguliše povišene masnoće u krvi 

- Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko nedelja redovne konzumacije, to ćete moći da dokažete sopstvenim primerom. 

6. "Podstiče sreću" i smanjuje osećaj umora
 

- Surutka postiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE