Obrenovac, 19.04.2024

VEŽBAJTE, DA SE ZAŠTITITE OD VIRUSA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 30.10.2019.
Oni koji su redovno fizički aktivni brže se oporavljaju od respiratornih infekcija, a kada se razbole imaju znatno blaže simptome prehlade

Foto:Depositphotos
Da biste uspešno izbegli viruse počnite da se rekreirate. Fizička aktivnost štiti od virusnih infekcija, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, snižava krvni pritisak, kontroliše telesnu težinu i štiti od bolesti, kao što su dijabetes, osteoporoza...

Brojne studije potvrdile su da se oni koji su redovno fizički aktivni brže oporavljaju od respiratornih infekcija. Takođe, oni koji redovno vežbaju imaju znatno blaže simptome prehlade, a smatra se da su ljudi koji treniraju čak za 50 odsto otporniji na bolesti od onih koji pretežno tokom dana sede.

Ipak, da biste uz pomoć vežbanja izbegli prehladu neophodno je da se povede računa o trajanju, intenzitetu i tipu fizičke aktivnosti. Savetuje se umeren trening, što može da bude brzo hodanje u trajanju od 30 minuta, plivanje i vožnja bicikla nekoliko puta nedeljno, ples, lagano trčanje ili joga.

Ove vežbe mogu da postanu deo redovnog treninga, ali bitno je da se napomene da sa fizičkom aktivnošću ne bi trebalo ni preterivati, jer u tom slučaju iscrpljuje organizam i čini ga podložnijim infekcijama.

ISTEZANJE

Raskoračni stav, stopala su razmaknuta u širini kukova. Ruke su na bokovima. Uz izdah savijte trup u stranu, zadržavajući položaj sa raširenim laktovima i otvorenim prsima. Ova vežba će pomoći da se istegnu svi mišići trupa. Uz izdah vratite trup u početni položaj, savijte leđa u grbu i spustite se u duboki čučanj kako bi potpuno istegnuli leđa. Ponovite isto savijajući trup u suprotnu stranu.

JAČANJE MIŠIĆA

Raskoračni stav, stopala su razmaknuta u širini kukova. Uz udah, ruke spojite iza glave i raširite laktove, pa glavom gurajte unazad, a rukama prema napred. Posle nekoliko sekundi rotirajte trup u jednu, zatim i drugu stranu.

VOŽNJA BICIKLA

Kada vremenske prilike dozvoljavaju vozite bicikl u prirodi i dišite punim plućima. U slučaju kiše i mraza vozite sobni bicikl, a u rukama možete da držite tegove i radite vežbe dok okrećete pedale. Na ovaj način će te poboljšati cirkulaciju krvi i limfe kroz ceo organizam.

BOLJA CIRKULACIJA

Raskoračni stav, stopala su u širini kukova. Leđa su prava. Spustite dlanove na pod u širini ramena. Ova vežba će pomoći da se maksimalno istegnu mišići zadnje lože nogu. Uz udah, savijte jedno koleno, a suprotnu ruku podignite u stranu tako da se zarotira trup i izbace grudi, što će ojačati mišiće leđa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE