Obrenovac, 24.06.2019

NE RADITE TO VIŠE!


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 19.06.2018.
Kad se podgreju, ove namirnice ISPUŠTAJU SOPSTVENI OTROV!

Foto:Shutterstock
Vrlo često se desi da vam ostane malo jučerašnjeg ručka ili večere, a kako su nas roditelji su nas oduvek učili da nikad ne bacamo hranu, ti obroci nam ostaju za sutra.

Ipak, treba da znate da ne smete sve namirnice da čuvate u frižideru i kasnije podgrevate, jer mogu postati toksične!

Sledećih 7 namirnica ni po koju cenu ne treba podgrevati!

1. Pirinač

Podgrejani pirinač vas lako može otrovati! Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, u njemu se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbegli povraćanje ili dijareju, skuvani pirinač čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudu. Ovakav, bezbedan je za upotrebu ako ga odmah podgrejete i pojedete.

2. Krompir

Ako kuvani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru. Kada budete želeli da ga pojedete, možete ga podgrejati u mikrotalasnoj ili na ringli.

3. Luk, celer i cvekla

Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih podgrevate, mogu da ustiti toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako ih podgrevate više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrejete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.

4. Jaja

Bilo da su kuvana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smeli da podgrevate. Kako su bogata proteinima, podgrevanje može izmeniti njihovu strukturu i izazavati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.

5. Piletina

Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je pogrevate, može se desiti da dobijete bolove u stomaku, dijareju ili izazovete povraćanje. Ako zaista želite da pojedete ostatke, postarajte se da je dobro prokuvate, odnosno, da je grejete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Ipak, možda bi bilo bezbednije da je pojedete hladnu u salati ili sendviču.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE