Obrenovac, 09.04.2020

POTPUNO PRIRODNO


Izvor: espreso,Lokalne novine | Obrenovac, 30.05.2019.
Rusi ovim melemom leče bubrege!

Foto:Shutterstock
Rusima je vekovima breza omiljeno drvo. Ona otklanja umor, briše negativne posledice svakodnevnog stresa, doprinosi duševnoj harmoniji, kao i bržem zarastanju i bezbolnosti rana...

Vladimir Anatoljevič Starodubkov, gastroenterolog u Gradskoj bolnici Botkin, kaže da se svake godine u proleće i rano leto veliki broj istinskih ljubitelja i poznavalaca brezinog soka uputi u ruske šume. U severnim zemljama kao što su Rusija, Skandinavija i baltičke zemlje brezina voda se već stotinama godina koristi kao tonik, dodatak ishrani i u medicinske svrhe. Dobija se na zanimljiv način, istakanjem iz drveta breze, jednostavnim bušenjem kore drveta i tako se kap po kap skuplja u posudu ili vrećicu. Sok od breze može da se dobije samo jednom godišnje, u proleće, i to u ograničenim količinama. Olga Didenko, fizioterapeut iz Moskve, ističe da, osim toga što je brezin sok lekovit, on jedan od najukusnijih napitaka koji je probala.

Brezina voda je dar prirode za detoksikaciju, ubrzavanje metabolizma, čišćenje kože. Ona čisti i oporavlja organizam, osvežava i krepi. Povoljno deluje na regulisanje holesterola, lečenja raka jetre, ublažava problem sa zglobovima, blagotvorno deluje na bubrege i digestivni trakt, a pomaže i prilikom uklanjanja celulita.

Brezin sok ima najjači uticaj na bubrege - njegovim unosom povećava se diureza, izbacuju sitna zrnca peska, poboljšava prokrvljenost mokraćne bešike. Ako je kamenje u bubrezima veliko (veće od tri milimetra), onda je moguće da će ga sok od breze uznemiriti, te može da se zaglavi u uretri.

Verovatnoća da se tako nešto dogodi i nije tako velika, ali za svaki slučaj - osobe s kamenom u bešici treba da predvide i ovaj scenario ako piju brezin sok. Neki lekari preporučuju da se u nekoliko dnevnih doza popije najviše između 150 ml i 350 ml, budući da efekat biološke stimulacije soka od breze može da bude veoma jak. Međutim, Rusi praktikuju i veoma radikalne kure: popiju do dva litra soka dnevno, uzdržavajući se pritom od hrane, i na taj način sprovode svojevrsno čišćenje, što je dozvoljeno samo ukoliko dobro podnosite ovaj režim.

Lečenje i doziranje

Gorušica i gastritis sa smanjenom kiselošću. Piti po 50 ml brezinog soka, nerastvorenog ili razblaženog vodom u odnosu 2:1, i to tri puta dnevno 20 minuta pre jela. Kura traje dok se stanje ne poboljša.

Osteohondroza, artritis, artroza i giht. Uzimati po pola čaše dva-tri puta dnevno.

Izražena avitaminoza. Preporučuje se čaša soka dnevno, a kura traje dve-tri nedelje.

Dijabetes bilo kog tipa. Piti po 100-150 ml svežeg soka tri puta dnevno pola sata pre jela, 30 dana. Ovo se preporučuje i onima koji, osim dijabetesa, imaju hronična oboljenja želuca otežana hepatitisom ili pankreatitisom.

Hipertenzija. Piti po pola čaše soka dva puta dnevno dok se pritisak ne stabilizuje.

Angina i tonzilitis. Svežim sokom ispirati grlo nekoliko puta dnevno.

Visoka temperatura. Nakvasiti gazu brezinim sokom. Staviti ispod mišica, na slabine, na lakatni pregib, obmotati koren šake i gležnjeve. Držati dok se tkanina ne osuši.

U slučaju različitih lišajeva (uključujući i psorijazu), ekcema i drugih kožnih oboljenja, svež sok od breze primenjivati za umivanje, obloge, komprese i trljanje jednom-dvaput dnevno.

Prilikom suve i uvele kože lica, vrata i dekoltea, korisno je ujutro se umivati svežim brezinim sokom ili njime trljati problematična mesta.

Sok se može zamrznuti u kalupima i koristiti za masažu lica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE