Obrenovac, 21.04.2024

'Pametni geni' vode u anoreksiju i još neka oboljenja?


Izvor: B92,Lokalne novine(JS) | Obrenovac, 25.06.2018.
Isti geni za koje se smatra da uti─Źu na ne─Źiju inteligenciju mogu dovesti do anoreksije, autizma i bipolarnog poreme─çaja, pokazuje novo istra┼żivanje

Foto:Thinkstock/koya79


´╗┐

Najve─ça ikada sprovedena studija o genetskim vezama izme─Ĺu 25 mo┼żdanih poreme─çaja, uticala je na genome milion pacijenata. Istra┼żiva─Źi sa Instituta za tehnologiju iz Masa─Źusetsa i istra┼żiva─Źi sa Univerziteta Harvard, bili su iznena─Ĺeni onim što su otkrili, prenosi Dejli mejl.

Oni su, naime, pronašli iste genetske faktore, koji stvaraju predispozicije pojedincima, a koji zbog toga provode više godina školuju─çi se i posti┼żu bolje rezultate. Me─Ĺutim, nau─Źnici su otkrili da ti isti "pametni geni" mogu da zaštite osobu od Alchajmerove bolesti.

Koautor studije, doktor Bend┼żamin Nejale ka┼że da istra┼żivanje po─Źinje da preoblikuje na─Źin na koji se do sada razmišljalo o poreme─çajima mozga.

"Ako mo┼żemo da otkrijemo genetske uticaje i obrasce preklapanja izme─Ĺu razli─Źitih poreme─çaja, onda ─çemo mo─çi bolje da razumemo osnovne uzroke ovih stanja", rekao je on.

Nau─Źnici su ispitivali odnose izme─Ĺu poremec╠üaja mozga i još 17 karakteristika, kao što su godine obrazovanja, kod skoro 1,2 miliona pojedinaca.

"Ovo je bio neverovatan napor u razmeni podataka, da bismo poboljšali naše razumevanje mozga", izjavio je koautor studije doktor Verneri Antila.

Kona─Źni rezultati pokazali su široko rasprostranjeno genetsko preklapanje kod razli─Źitih vrsta psihijatrijskih poremec╠üaja. Ali najsna┼żnije preklapalnje uo─Źeno je izme─Ĺu ADHD-a, bipolarnog poremec╠üaja, depresije i šizofrenije. Sli─Źna veza je otkrivena izme─Ĺu anoreksije i OCD-a, i izme─Ĺu OCD-a i Turetovog sindroma.

Nasuprot tome, neurološki poremec╠üaji kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza su više razli─Źiti, kako jedan od drugog, tako i od psihijatrijskih poremec╠üaja. Me─Ĺutim, migrena je bila u genetskoj korelaciji ADHD, depresijom i Turetovim sindromom, naveli su istra┼żiva─Źi.

"Trebac╠üe nam više posla i još vec╠üe veli─Źine uzoraka da bismo razumeli ove veze", zaklju─Źio je doktor Antila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE