Obrenovac, 13.08.2022

DOBRO SKORO KAO VEŽBANJE


Izvor: zadovoljna.nova.rs/Ana Kalaba/Lokalne novine | Obrenovac, 01.06.2021.
Posle 55 godina ukida se pravilo „gol u gostima“

Foto:Chev Wilkinson/Cultura RF/Profimedia


Možda izležavajući se u kadi ne možete da izgubite višak kilograma, ali ispostavilo se da topla kupka ima slične zdravstvene prednosti kao vežbanje i sauna.

Stari Egipćani su još pre 4.000 godina imali običaj da se opuštaju u toploj kupki, a odlična vest je da se pokazalo da je ta navika poput vežbanja. Naravno, to ne znači da ćete kupanjem izgraditi mišiće ili izgubiti kilograme, ali ima određene prednosti.

Istraživači sa Univerziteta Koventri sproveli su studiju i došli do otkrića da topla kupka ima slične zdravstvene prednosti kao i aerobne vežbe.

Tokom kupanja raste telesna temperatura i poboljšava se protok krvi, što može da snizi krvni pritisak, kontroliše šećer u krvi i smanji upalu, piše The Guardian.

Autor studije Čarls Džejms Stjuard preporučuje sedenje u kadi punoj vode do ramena u trajanju do sat vremena, s tim da temperatura vode ne bi trebala da prelaziti 40 stepeni Celzijusa. To se smatra sigurnim, osim ako ne osetite znakove vrtoglavice, nesvestice i dehidratacije.

Sličan efekat ima i boravak u sauni. Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da muškarci u srednjim godinama, koji borave u sauni četiri do sedam puta nedeljno, imaju 50 odsto manji rizik od fatalnih kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa onima koji su u sauni bili samo jednom nedeljno.

Boravak u toploj kupki ili sauni ima i antidepresivni efekat. Takođe se pokazalo da može da smanji i rizik od demencije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE