Obrenovac, 14.04.2024

DA LI KOMARCI STIŽU I U KOM BROJU?


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 02.05.2021.
Stručnjaci objasnili šta nas čeka, koliko ima larvi i kako vreme utiče na njih!

Foto:Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs


Kako će vremenske prilike uticati na pojavu komaraca, uzimajući u obzir da je bilo dosta padavina u poslednje vreme. 

Preventivno zaprašivanje komaraca još nije počelo, ali iz JKP "Gradska čistoća", u čijoj je nadležnosti ova aktivnost od prošle godine, kažu za "Blic" da se ove krvopije pomno prate još od marta.

- Dosadašnji rezultati monitoringa pokazuju veoma nisku brojnost kako larvi, tako i odraslih formi komaraca. Larve su pronađene na malom broju lokaliteta pri čemu je njihova brojnost bila niska. Sa druge strane, na većini ispitivanih lokaliteta u postavljenim klopkama za komarce nije zabeleženo prisustvo odraslih komaraca. Niska brojnost komaraca rezultat je nepovoljnih vremenskih uslova, naročito niske temperature vazduha, koji nisu pogodovali njihovom razvoju - rečeno je "Blicu" u JKP "Gradskoj čistoći" što je dobra vest.

Ipak, sturčnjaci upozoravaju da bi ako dođe do porasta temperature vazduha, kojima upravo i svedočimo, možemo očekivati i više zujećih krvopija. Takođe, komarci se možda ne zaprašuju još, ali njihove larve se uništavaju već mesec dana.

- Tretmani suzbijanja odraslih formi komaraca planiraju se prema rezultatima monitoringa i zavise od vremenskih uslova, prvenstveno temperature vazduha, brzine vetra i padavina. Ukoliko u narednom periodu bude preovladavalo sunčano vreme sa povoljnim temperaturama vazduha može se očekivati i povećanje brojnosti komaraca što će uticati i na početak suzbijanja odraslih komaraca. Za razliku od tretmana odraslih komaraca, za suzbijanje njihovih larvi nisu neophodni posebni vremenski uslovi pa se larvicidni tretman sprovodio kontinuirano od marta na teritoriji celog grada - objašnjavaju iz ovog javnog preduzeća i dodaju da je ovaj tretman sproveden na površini od 3.000 hektara i obuhvatio je priobalje reka Save i Dunava, kao naselja na teritoriji opština Palilula, Zemun i Surčin.

Prema ovime, da se zaključiti da smo, što se tiče komaraca, zasad - mirni. Ovakav tretman obećava mirno leto bez dosadnih svrbećih uboda na koži i mirne letnje večeri u baštama i na terasama. A ukoliko i dođe do neke drastične promene i poveća se brojnost ovih insekata, JKP "Gradska čistoća" uverava da će biti i odbrane iz vazduha.

- Suzbijanje odraslih formi komaraca iz vazduha za sada nije u planu. Sve dalje aktivnosti vezane za ovu vrstu tretmana zavisiće od brojnosti odraslih formi komaraca u narednom periodu. Ukoliko bude bilo potrebe predložiće se suzbijanje odraslih formi komaraca iz vazduha s tim što će akcenat ovim vidom tretmana biti islljučivo iznad nenaseljenih delova grada - kažu oni.

Za kraj su želeli da apostrofiraju da suzbijanju komaraca mogu da doprinesu i sami građani tako što će proveriti svoja dvorišta, a stručnjaci objašnjavaju koja su to mesta gde dosadne krvopije mogu da se nastane praktično u našim domovima.

Šta svako od nas može da preduzme

- Bitno je napomenuti da sugrađani mogu sprečiti razmnožavanje komaraca tako što će redovno čistiti oluke, ukloniti automobilske gume, kante, prazniti podloške saksija kako se u njima ne bi zadržavala voda i time obezbedili uslovi za razvijanje larvi, a samim tim i odraslih komaraca. Preporučuje se i upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima. Takođe, veoma je bitno redovno pražnjenje septičkih jama i postavljanje mrežica na odušcima septičkih jama. Prilikom boravka u prirodi poželjno je koristiti repelente i izbegavati periode najveće aktivnosti komaraca koji za sada ne predstavljaju problem tokom boravka u prirodi, pa više pažnje treba biti usmereno na zaštitu od krpelja - upozoravju iz JKP "Gradska čistoća".

Komaraca još nema, ali krpelji...

Čini se da što se tiče komaraca, zasad, nema brige. Međuti, JKP upozorava građane da u prirodi trenutno vrebaju krpelji i podsećaju da pred 1. maj koji se tradicionalno obeležava u prirodi budu dodatno oprezni.

- Apelujemo na Beograđane koji će dane predstojećih praznika provesti u prirodi da obavezno koriste repelente, nose duge rukave i nogavice i izbegavaju boravak na nepokošenim površinama, kako bi se zaštitili od krpelja. Takođe, neophodno je da sugrađani posle dana provedenog u prirodi obave samopregled, pregled dece i kućnih ljubimaca kako bi na vreme mogli da reaguju ukoliko uoče krpelja na telu - upozoravaju iz ovog preduzeća i dodaju da ubod krpelja nimalo nije bezopasan jer su ovi zglavkari prenosnici Lajmske bolesti.

Ima i puno zmija!

Takođe vrlo je važno da obratite pažnju i na to da je ovo period kada zmije izlaze iz svojih legla, gladne su, a njihov otrov je sada najjači.

April i maj meseci su kada zmije izlaze iz svojih skloništa i kreću u potragu za hranom, te je savet za sve one koji ovih dana imaju nameru da budu u prirodi, da nikako ne idu bez adekvatne obuće i štapa kao prvog stepena zaštite jer zmije u ovom periodu imaju najjači nivo otrova!

Zmija trenutno ima najviše u kamenim i napuštenim mestima, objašnjava Kristijan Ovari, biolog u Zološkom vrtu u Beogradu: "U ovom periodu one aktivno obilaze prostore koji apsorbuju toplotu tokom dana, a ispuštaju tokom noći, tako da su to uglavnom kamenjari i šipražja. Blagodeti lepog vremena vuku sa sobom i druge probleme jer i zmije vole toplotu".

Biolog Ovari navodi da u celoj Srbiji postoji 10 otrovnih vrsta zmija, a da je njihov otrov najkoncentrisaniji upravo u proleće kada krenu da izlaze jer su celu zimu gladovale.

Ako idete u prirodu, onu malo divlju, ne krećite bez štapa, obucite duge pantalone, duge rukave i zagvorenu obuću, a u slučaju da dođe do onog najgore, i zmija vas ujede, hitno se obrtite lekaru. Kod otrovnih zmija, važno je da to lekarsku pomoć dobijete u roku od četirit sata.

Podsetimo, tinjžerka i dečak iz aleksinačnog kraja nedavno su završili u bolnici zbog ujeda zmije. Oboje su sada dobro, ali je devojčica ima ozbiljno trovanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE