Obrenovac, 21.04.2024

METOD ZA PRAVILNO DISANJE ĆE VAS PREPORODITI


Izvor: Espreso/Zena.blic/Lokalne novine | Obrenovac, 03.05.2021.
Oporavite svoja pluća nakon korone i prodišite kao nikada do sad!

Foto:Profimedia


Ukoliko želite da oporavite svoja pluća i poboljšate njihov kapacitet savetujemo da pogledate instrukcije o tome kako se pravilno diše.

Većina nas tokom života prestane pravilno da diše. Pogledajte decu kako to rade dok spavaju – sa udahom im se diže stomak, a sa izdahom spušta. Kod nas je obrnuto, zbog čega dišemo sve pliće i pliće, kao da udišemo vazduh samo vrhovima pluća. To i inače negativno utiče na kardiovaskularni sistem, a pogotovo u trenucima kada pluća treba da se oporave posle preležane kovid infekcije.

– Kako kovid-19 cilja na respiratorni sistem, svi dokazi pokazuju da je odvajanje vremena za vežbe disanja važnije nego ikada ranije za jačanje i čišćenje pluća. Zato vam predlažem da praktikujete trodelno joga disanje ili derga svasam, jednostavnu, a veoma efektnu vežbu disanja koja služi za smirenje uma i poboljšanje rada pluća – kaže Borka Stojanović, joga praktičar i trener.

Tri dela tela, pojašnjava, koja učestvuju u ovom disanju su stomak, rebra i grudni koš.

– Ova vežba disanja pomoći će vam da u telo unesete i do sedam puta više kiseonika nego pri normalnom disanju. Ukoliko primetite naglu vrtoglavicu, obavezno napravite pauzu ili prestanite sa ovom vežbom disanja dok se telo postepeno ne navikne na veće količine vazduha – kaže.

Vežba je potpuno bezopasna, možete je izvoditi i do dva puta dnevno dok vam potpuno ne pređe u naviku redovnog načina disanja, ali ukoliko imate respiratornih problema, prvo se konsultujte sa lekarom, napominje naša sagovornica.

Kako se pravilno diše

1. Sedite u udoban meditativni položaj, u turski sed ili na kolena.

2. Jednu ruku stavite na stomak, a drugu ruku na grudi.

3. Ispravite kičmeni stub, a glavu savijte lagano unapred i zatvorite oči.

4. Prvo do kraja izdahnite na nos i zamislite da pupak potpuno privlačite ka kičmenom stubu.

5. Zatim počnite da udišete vazduh kroz nos, širite stomak, rebra i grudi, a ramena povlačite naviše. Dok udišete u sebi, brojite do četiri.

6. Zatim izdišite na nos, spuštajte ramena, grudi, uvlačite rebra i uvlačite stomak. Dok izdišete u sebi, brojite do šest.

7. Neka vam izdah uvek bude duži od udaha.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE