Obrenovac, 05.06.2023

MUŠKARCI PAZITE SE!


Izvor: Kurir.rs/Pink/Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2022.
Pogledajte koji su glavni simptomi

Foto:Shutterstock


Parkinsonova bolest je bolest poreme─çaja pokreta, koji nastaju zbog smanjenja lu─Źenja dopamina.

Kao posledica hemijskog deficita u delu mozga koji nadzire voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti. Katkad je prisutan tzv. višak pokreta poput tremora, koji se ne mo┼że kontrolisati, a nekada 'nedostatak pokreta', odnosno ote┼żano zapo─Źinjanje pokreta i opšta uko─Źenost.

Tri su glavna simptoma Parkinsonove bolesti: tremor (drhtanje), rigor ( uko─Źenost miši─ça ruku, nogu i vrata) i usporenje pokreta. No, ne moraju istovremeno biti prisutna sva tri simptoma, niti se oni javljaju jednakim intenzitetom. Va┼żno je zapamtiti da drhtanje mo┼że biti razli─Źita porekla tako da nemaju svi bolesnici koji ose─çaju drhtanje Parkinsonovu bolest. ─îesto je prisutna depresija, smetnje sna, mokrenja i stolice. Brzina napredovanja intenziteta simptoma i same bolesti razli─Źita je i zavisi od pojedinca.

Parkinsonova bolest se ne smatra naslednom...

Bolest nije fatalna, postoje delotvorni lekovi, ali va┼żna je rana dijagnoza bolesti, uzimanje specifi─Źnih lekova, na─Źin ishrane i ve┼żbanje. Lekovi zna─Źajno smanjuju simptome bolesti. Lekar specijalista preporu─Źuje specifi─Źnu kombinaciju lekova koja se razlikuje kod pojedinih bolesnika, a ─Źesto zahteva vreme i strpljenje. Lekovi uzrokuju i ne┼żeljena dejstva.

- Parkinsonova bolest se ne smatra naslednom, iako je ve─ça verovatno─ça javljanja u porodicama koje ve─ç imaju obolelog ─Źlana. Ina─Źe, ─Źeš─çe obolevaju muškarci, i to 1,5 puta ─Źeš─çe nego ┼żene - objašnjava dr Boban Stepi─ç, neurolog u "Euromediku".

Prema njegovima re─Źima, Parkinsonova bolest nastaje kada se znatno smanji broj nervnih ─çelija u ta─Źno ode─Ĺenim zonama mozga, a glavni riziko faktor za nastanak oboljenja je starost.

- Uzro─Źnik bolesti nije poznat, mada postoje dokazi da neke hemijske supstance, pa i pesticidi mogu da dovedu do pojave ovog oboljenja. Dijagnoza Parkinsonove bolesti se postavlja klini─Źkim pregledom, a glavni simptomi su podrhtavanje, uko─Źenost vrata ili ekstremiteta, i usporenost pokreta - ka┼że dr Stepi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE