Obrenovac, 21.04.2024

VAKCINA SMANJUJE RIZIK OD PRODU┼ŻENOG KOVIDA


Izvor: N1/Anadolija/Lokalne novine | Obrenovac, 04.09.2021.
Istra┼żivanje londonskog Kraljevskog koled┼ża

Foto:REUTERS/Brendan McDermid/File Photo


Potpuna vakcinacija protiv koronavirusa ne samo da smanjuje rizik od zaraze, ve─ç i od toga da se infekcija pretvori u klini─Źki sindrom poznat kao produ┼żeni kovid 19, pokazalo je istra┼żivanje londonskog Kraljevskog koled┼ża.

Istra┼żivanje je pokazalo da su kod malog broja ljudi koji se zaraze koronavirusom, uprkos potpunoj vakcinaciji, šanse da razviju simptome koji traju du┼że od ─Źetiri sedmice smanjene za 50 posto u odnosu na osobe koje se nisu vakcinisale.

U Velikoj Britaniji dosad je u potpunosti vakcinisano 78,9 posto stanovništva, podse─ça BBC.

Mnoge osobe koje obole od novog koronavirusa oporave se nakon ─Źetiri sedmice, me─Ĺutim pojedini nastavljaju da ┼żive sa simptomima i posledicama i nekoliko meseci nakon infekcije. Ovaj klini─Źki sindrom naziva se postakutni kovid 19.

Istra┼żiva─Źi, ─Źiji je rad objavljen u akademskom ─Źasopisu „The Lancet“ navode da je jasno da vakcine spasavaju ┼żivote i štite od teških oboljenja, ali kako dosad nije bio poznat uticaj vakcina na produ┼żenu bolest.

Oni su analizirali podatke prikupljene od britanske aplikacije Zoe Covid Study, koja prati simptome koje su zara┼żene osobe prijavljivale.

To je zna─Źilo da je izme─Ĺu decembra 2020. i jula ove godine pra─çeno zdravstveno stanje više od 1,2 miliona osoba koje su vakcinisane jednom dozom te 971.504 potpuno vakcinisane osobe.

Otkrili su da je samo 0,2 posto, odnosno 2.370 potpuno vakcinisanih osoba prijavilo da je zara┼żeno koronavirusom nakon vakcinisanja.

Od 592 potpuno vakcinisanih osoba koje su nastavile da pru┼żaju podatke više od mesec dana, 31 (pet posto) je razvila sindrom produ┼żenog kovida 19 (definisan kao bolest koja traje 28 dana ili više nakon pozitivnog testa). U nevakcinisanoj grupi oko 11 posto je imalo produ┼żeni kovid 19.

Vode─ça istra┼żiva─Źica Claire Steves rekla je da se ljudima sa pove─çanim rizikom od oboljenja mora dati prioritet kada je u pitanju tre─ça doza.

Britanski ministar zdravlja Sajid Javid rekao je da su vakcine protiv koronavirusa samo u Engleskoj spasile više od 105.000 ┼żivota i spre─Źile više od 24 miliona infekcija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE