Obrenovac, 29.09.2022

NOVA STUDIJA


Izvor: nova.rs/N1/Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2021.
Crna ─Źokolada poma┼że u mr┼íavljenju

Foto:beats/Alamy/Alamy/Profimedia


Nova istra┼żivanje ukazuju na to da crna ─Źokolada mo┼że da pomogne da sagorite više kalorija.

Crna ─Źokolada sa 70 odsto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, piše Eat This, Not That.

Ameri─Źko udru┼żenje za srce napominje da neka istra┼żivanja ukazuju na to da je konzumiranje crne ─Źokolade povezano sa manjim rizikom od insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.

Jedno istra┼żivanje u kom su u─Źestvovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje crne ─Źokolade i sirovih badema poma┼że u smanjenju njihovog „lošeg“ holesterola.

Druga istra┼żivanja ukazuju na kognitivne koristi kao što su poboljšana memorija i poboljšano raspolo┼żenje.

Iako neki stru─Źnjaci veruju da su dokazi o zdravstvenim blagodetima crne ─Źokolade još uvek slabi, nova studija dodaje sve ve─çi broj istra┼żivanja koja ─çe vas mo┼żda podsta─çi da u┼żivate u nekoliko kockica omiljene crne ─Źokolade posle ve─Źere.

Studija objavljena 2021. godine u „International Journal of Exercise Science“ testirala je efekat male koli─Źine crne ─Źokolade na potrošnju energije ┼żena tokom odmora i ve┼żbanja.

Osamnaest ┼żena nasumice je raspore─Ĺeno u jednu od dve grupe, jednoj je dato 20 grama crne ─Źokolade, a drugoj kalorijski uskla─Ĺenu koli─Źinu bele ─Źokolade koju su jele svakog dana tokom 28 dana ispitivanja. U─Źesnice studije nisu bile upoznate sa ─Źinjenicom da se crna ─Źokolada testira, a da je bela ─Źokolada zapravo koriš─çena kao placebo.

Potrošnja energije za odmor u obe grupe (REE) i potrošnja energije za ve┼żbanje (EEE) zabele┼żene su pre po─Źetka davanja ─Źokolade i nakon 28 dana njenog konzumiranja. Ve┼żbe su uklju─Źivale vo┼żnju bicikla u dva razli─Źita intenziteta.

Rezultati su pokazali da su u─Źesnice koje su jele crnu ─Źokoladu zabele┼żile gotovo 10 odsto porasta metabolizma u mirovanju (REE) u pore─Ĺenju sa izostankom pove─çanja REE grupe koja je dobila belu ─Źokoladu.

Me─Ĺutim, crna ─Źokolada nije imala uticaja na potrošnju energije tokom bilo kog intenziteta ciklusa.

Iako se mo┼że pretpostaviti da je kofein u ─Źokoladi mogao da bude uzrok poja─Źanog metabolizma, istra┼żiva─Źi ka┼żu da je dnevna doza crne ─Źokolade, pribli┼żno ─Źetiri kockice, bila premala da bi njen sadr┼żaj kofeina mogao da ima zna─Źajnu ulogu u ishodu.

Verovatnije je da su flavonoidi u crnoj ─Źokoladi stimulisali ubrzanje metabolizma, ka┼żu istra┼żiva─Źi, koji ukazuju na to da bi budu─ça istra┼żivanja mogla da otkriju ulogu crne ─Źokolade u energetskom balansu i kontroli te┼żine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE