Obrenovac, 07.12.2023

UBICA


Izvor: kurir.rs/J.S.Spasić/Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2021.
Čak četiri od pet mladih s melanomom imaju rak kože zbog solarijuma!

Foto:Shuterstock


Rak kože sve više pogađa i izuzetno mlade ljude od 18 do 29 godina, a čak četiri od pet njih melanom je dobilo zbog solarijuma. I tu prednjače žene. Sada više od 40 odsto pacijenta može da živi bar tri godine po okrivanju bolesti jer je i Srbija uvela inovativnu terapiju, a donedavno svega jedan od deset njih uspevao je da poživi više od dve godine.

- Melanom se najčešče javlja posle 50. godine života, ali i sada već i kod mlađih. Kod skoro 80 odsto obolelih uzrasta od 18 do 29 godina melanom je nastao zbog solarijuma. To i prekomerno izlaganje suncu su najveći faktori rizika kod mlađih. Više od 40 odsto pacijenata živi najmanje tri godine od kada je bolest dijagnostikovana, uz pomoć kombinovane i imunoterapije, a trećini pacijenata biće omogućeno desetogodišnje preživljavanje. Ljudi moraju da shvate: Vaša prošlost određuje vašu budućnost - rekla je na konferenciji za novinare prof. dr Danica Tiodorović, dermatovenerolog i nacionalni koordinator Euromelanom kampanje u Srbiji, čiji je slogan upravo pomenuta poruka o tome da smo sami krojači svoje budućnosti.

U Srbiji je proleća 2019. solarijum zabranjen za mlađe od 18 godina, ali ne i za punoletne, kao što je to u Brazilu ili Australiji.

- Najveći broj melanoma pre 35. godine života nastali su zbog slarijuma i izlaganja UV zracima. Ne idite u solarijume! To zračenje nema blagotovrno dejstvo, čini samo zlo - kazao je prof. dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermartologa Srbije.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma tražiće na jesen totalnu zabranu solarijuma.

- Veliki broj mladih, a posebno žena, oboleva od malenoma i treba ih zabraniti za sve. A i ta zabrana za maloletnuike u praksi ne postoji, kao što nema nigde ni potpisanog informisanog pristanka za solarijum, što je zakonska obaveza - naveo je Savo Pilipović, predsednik tog udruženja.

Čak 250 melanoma kasno otkriveno zbog epidemije

- Procene su da u Srbiji između 200 i 250 osoba kasno dijagnostikovalo rak kože zbog epidemije kovida. U svetu je čak 21% melanoma manje 2020. dijagnostikovano nego ranijih godina, odnosno 60.192 pacijenata nije na vreme otkrilo rak kože - istakao je prof. Škiljević.

Da melanom ne mora više da bude smrtna presuda, ali da lečenje mora početi na vreme navela je prof. dr Lidija Kndolf Sekulović, dermatovenerolog s VMA.

- Čim uočite promene koje liče na mladeže, ali imaju nepravilne ivice i boje, odmah se javite doktoru. To se rešava za 15 minuta u lokalnoj anesteziji. Preživljavanje od dve godine s malanonom bilo je manje od 10 odsto, a sada imamo terapije koje produžuju život. Za pacijente s udaljenim metastazama od prošle godine imamo kombinovanu terapiju, koja cilja tumor i imuno, koja podiže imunološki sistem osobe - navela je ona.

Vladimir Grbić, slavni odbojkaš i profesor sporta i fizičkog vaspitanja istakao je da je prevencija najbolji lek i da profesori i treneri treba da kreiraju svest i kulturu kod najmlađih. -

Koža, kao najveći organ, sve pamti. Sunce nije isto kao pre 20-30 godina, dete mora da bude zaštićeno. Postoje kreme sa zaštitinim faktorima od 30 i 50. A solarijume promovišu oni koji nemaju morala - naglasio je Grbić, a Viktor Jelenić, predsednik Vaterpolo saveza Srbije istakao da deca koja treniraju vaterpolo moraju da koriste visokoprotektivne kreme.

Savo Pilipović

Povratak otpisanog

Savo Pilipović je 2012. otkrio melanom, a već sledeće godine imao je sedam metastaza na udaljenim organima, a spasila ga je inovativna terapija u Nemačkoj: - Već šest godina nemam metastaze, dobro živim, jedino pijem ujutru i uveče lekove, kao i mnogi drugi ljudi.  

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE