Obrenovac, 19.08.2022

BOLEST VOŽNJE


Izvor: nadlanu.com/Lepotaizdravlje.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 07.08.2021.
Šta je kinetoza i kako ublažiti njene simptome?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Šta stručnjaci savetuju ukoliko se pripremate za duži put?

Bolest vožnje, odnosno kinetoza, je veoma učestala, a prema istraživanjima, od nje pati svaka treća osoba.

Zapravo, skoro svako će osetiti bolest kretanja ukoliko bude izložen dovoljno intenzivnoj brzini. A koji su simptomi kinetoze, kako se ona sprečava i leči, otkrivamo u nastavku.

Šta je bolest kretanja?

Najjednostavnije rečeno, u pitanju je osećaj vrtoglavice i mučnine izazvan kretanjem. Kinetoza se dešava u situacijama kada neki delovi tela osećaju kretanje, a drugi ne. Na ovaj način, telo je zbunjeno, jer se ono ne kreće, ali srednje uho detektuje kretanje. Mozak za to vreme pokušava da shvati kakav signal da pošalje ostatku tela.

Bolest kretanja može da se manifestuje u vozilu (automobil, avion, brod), ali i u toku vožnje liftom ili tokom skijanja na primer. U nekim slučajevima, kinetoza nastaje i zbog migrena, porodične istorije ove bolesti, hormonskih promena ili neuroloških poremećaja.

Simptomi bolesti kretanja

Kao i s mnogim drugim oboljenjima, i kinetoza se manifestuje drugačije kod svake osobe. Najčešći simptomi su bleda koža, vrtoglavica, pojačano znojenje, mučnina, povraćanje, hiperventilacija (ubrzano disanje), nervoza i pospanost.

Kako se ublažava bolest kretanja?

Dobra vest je što postoji mnogo načinja da ublažite simptome kinetoze.

- Ukoliko znate da ćete dugo putovati, izbegavajte teške i masne obroke. Teška hrana može da izazove mučninu i povraćanje.

- Kada tokom putovanja osetite mučninu, zagledajte se u deo predela ili objekat koji miruje, bilo da je udaljena bandera, horizont ili nebo.

- Izbegavajte čitanje knjige, magazina ili gledanje u ekran mobilnog telefona ili televizora tokom putovanja. Ovo može da pogorša simptome. Sedite, opustite se i gledajte napred kroz prozor.

- Nekim ljudima pomaže i da žmure, a možete da pokušate i da prespavate put.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE