Obrenovac, 14.04.2024

ZAGAEN VAZDUH I GOJAZNOST KOD DECE


Izvor: BBC/N1 Beograd/Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2021.
Izlaganje visokom nivou zagaenja vazduha mo鱉e uiniti decu gojaznom i izlo鱉iti ih vecem riziku od astme, otkrilo je novo istra鱉ivanje

Foto:Shutterstock


Studija je pokazala da gojazna deca imaju 79 odsto vece šanse da dobiju astmu.

I dok bi moglo biti mnogo uzroka gojaznosti kod dece, „zagaenje vazduha bi moglo da bude va鱉an faktor koji tome doprinosi“, navodi se u studiji.

Studija „Lung Care Foundation“ i „Pulmocare Research and Education“ je prva koja je u Indiji uspostavila vezu izmeu dece sa prekomernom te鱉inom, astme i zagaenja vazduha.

Strunjaci su dugo upozoravali da dugotrajno izlaganje zagaenom vazduhu mo鱉e da dovede do respiratornih oboljenja, posebno meu decom. Ka鱉u da su potrebne hitne mere da se ona zaštite.

„Lung Care Foundation“ pregledala je 3.157 dece u 12 škola, nasumino odabranih, iz Delhija i ju鱉nih indijskih gradova koji imaju relativno istiji vazduh.

Utvreno je da je 39,8 odsto dece iz Delhija imalo prekomernu te鱉inu u poreenju sa 16,4 odsto u ju鱉nim gradovima zemlje.

Ono što je prijavljeno su estice (PM2,5) , koje su opasni sitni zagaivai u vazduhu, a koje su pronaene u gradovima u kojima je raeno istra鱉ivanje.

Svake godine zagaenje vazduha u Delhiju dosti鱉e nivoe koji su oko devet puta viši od onog koji Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra bezbednim. Smog naješe nastaje kao produkt poljoprivrednih po鱉ara i vatrometeta prilikom nekih sveanosti.

To nije sluaj samo sa Indijom i u drugum dr鱉avama širom sveta vazduh je takoe zagaen.

Istra鱉ivai smatraju da bi zagaenje trebalo da se smanji i da  bi se izbegla katastrofa sa kovidom, jer je i ta povezanost otkrivena.

Dr Sundip Salvi, direktor „Pulmocare Research and Education Foundation“ (PURE), rekao je da istra鱉ivanje potvruje da udisanje takvog zagaenog vazduha mo鱉e da utie na gojaznost kod dece.

Rekao je da zagaivai u vazduhu sadr鱉e odreene hemikalije, poznate kao izazivai gojaznosti, koje mogu da promene metabolizam osobe.

„Kada osoba udiše zagaen vazduh, ove hemikalije ulaze u telo. To narušava endokrini sistem i dovodi do gojaznosti“, rekao je dr Salvi za BBC.

Dr Salvi je rekao da su deca posebno ranjiva jer je njihov unos vazduha veci jer su aktivniji od odraslih i dodao da ih „to ini podlo鱉nijim udisanju ovih hemikalija koje su veliki zagaivai.“

Dr Arvind Kumar, poverenik osnivaa“Lung Care Foundation“, rekao je da bi ova studija svima trebala da „otvori oi“, celom svetu.

„Krajnje je vreme da se pitanje zagaenja vazduha u Delhiju, ali i u drugim gradovima reši na sistematski nain kako bi se spasila buducnost naše dece“, rekao je Dr Kumar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE