Obrenovac, 16.04.2024

STALNO VAM SE JEDE SLATKO?


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2022.
Zna─Źi da va┼íem telu fali OVO

Foto:Profimedia


Ako vaše novogodišnje odluke uklju─Źuju smanjenje konzumacije slatkiša, verovatno nec╠üete stic╠üi daleko ako ka┼żete sebi da ih ne jedete. Ukoliko unosite previše šec╠üera, to bi moglo negativno da uti─Źe na vaše raspolo┼żenje i ko┼żu, a osim toga, previše še─çera podsti─Źe pojavu odre─Ĺenih bolesti

Sada, novi dokazi ukazuju na to da bi odre─Ĺeni suplementi mogli da pomognu. Konkretno, istra┼żiva─Źi su otkrili da dopuna ishrane prebioti─Źkim galakto-oligosaharidima (GOS) mo┼że zna─Źajno smanjiti unos še─çera kod ┼żena. U kratkom i jednostavnom jeziku, prebiotici su supstance (uglavnom neprobavljene ─Źestice hrane) koje stimulišu rad korisnih bakterija u crevima.

Galaktooligosaharidi su deo funkcionalne ishrane. To je dijeta, ta─Źnije pridr┼żavanje, kojim mo┼żete zna─Źajno poboljšati zdravstveno stanje i izgled noktiju, kose i ko┼że. GOS su veoma korisne materije za ljudsko telo. Njihovo blagotvorno delovanje ose─ça ve─çina organa i sistema.U studiji, objavljenoj u ─Źasopisu "Nutrients", istra┼żiva─Źi sa Univerziteta u Sariju u Engleskoj, posmatrali su grupu od oko 50 mladih ┼żena izme─Ĺu 18 i 25 godina u periodu od ─Źetiri nedelje, od kojih je polovina svakodnevno dobijala ove suplemente. One koje su uzimale suplemente dobijale su 4,1% manje energije od šec╠üera i 4,3% manje od ugljenih hidrata.

Istra┼żiva─Źi tvrde da se ovi suplementi bave osnovnim uzrokom prekomerne potrošnje šec╠üera, a u aprilu su objavili studiju u kojoj se nalaze dokazi da suplementi mogu pomoc╠üi kod anksioznosti mladih ┼żena.Ako niste sigurni, uvek mo┼żete da se pridr┼żavate drugih isprobanih saveta za smanjenje šec╠üera, kao što je ─Źešc╠üe kuvanje kod kuc╠üe, zadr┼żavanje hidratacije i izbegavanje prera─Ĺenog mesa. Tako─Ĺe biste mogli da razmislite o preoblikovanju svoje uobi─Źajene ishrane - umesto da se fokusirate na hranu koju ┼żelite da izbacite, razmislite o tome koju zdravu hranu ┼żelite da dodate svojoj ishrani.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE