Obrenovac, 29.09.2022

ZAŠTO VEĆINA ŽENA IZBEGAVA DIZANJE TEGOVA?


Izvor: N1/index.hr/Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2021.
Ne postoje vežbe koje su namenjene isključivo pripadnicima muškog ili ženskog pola

Foto:Shutterstock


Ipak, žene ponekad izbegavaju neke vežbe, naročito one koje uključuju dizanje tegova.

Najčešće veruju da je to opasno ili da će ih učiniti muškobanjastima. To su samo mitovi u koje mnogi veruju, a ne bi trebali. Dizanje tegova ima brojne zdravstvene prednosti.

Najveće brige žena koje žele da dižu tegove, a koje zapravo ne treba da postoje:

Dizanje tegova učiniće vas muškobanjastima

Ženama je teže da izgraditi mišiće zbog niskog nivoa testosterona, hormona odgovornog za rast mišića. Upravo zbog toga moraju da ulože mnogo više u izgradnju mišića. Umereni treninzi koji uključuju vežbe snage dva do tri puta nedeljno nikoga neće učiniti muškobanjastim.

Opasno je

Trening snage može prouzrokovati povrede ako se vežbe ne izvode pravilno ili dižete veću težinu nego što ste sposobni da podnesete. Dizanje tegova nije ništa opasnije za žene u odnosu na muškarce. Dizanje tegova smanjuje rizik od osteoporoze, čestog problema starijih žena koji se odnosi na kosti.

Moraćete da unosite dosta proteina

Proteini su jedan od tri vitalna makronutrijenta i neophodni su za gubitak kilograma i rast mišića. Ali ne morate da preterujete sa proteinima kad trenirate snagu. Uravnotežena ishrana i tanjir pun proteina, masti, ugljenih hidrata i vlakana su sasvim dovoljni.

Žene treba da dižu samo lagane tegove

Na početku je važno krenuti sa laganim opterećenjem, ali vremenom treba povećavati težinu koju dižete. Treniranje sa istom težinom usporava napredak.

Moraćete da utrošite sate da biste videli rezultate

Nije potrebno utrošiti sate i sate da biste vidjeli rezultate, već izazvati telo. Problem je što mnoge žene izvode vežbe s laganim bućicama jer veruju da će ih teški tegovi učiniti muškobanjastima. To je razlog zbog kog ne vide rezultate. Važno je izazvati telo i eksperimentisati sa vežbama da biste došli do željenog cilja.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE