Obrenovac, 14.04.2024

DEPRESIJA KOD MLADIH


Izvor: N1/nova.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2021.
Depresija polako postaje jedan od vode─çih zdravstvenih problema kod mla─Ĺe populacije

Foto:Shutterstock


Ovaj ozbiljan poreme─çaj mentalnog zdravlja duboko uti─Źe na svaki aspekt ┼żivota, a tako─Ĺe mo┼że imati fatalni ishod.

Mentalno zdravlje u Srbiji okru┼żuju brojne stigme, stid i sramota da se potra┼żi pomo─ç, kao i razne zablude zbog kojih su mladi nedovoljno informisani o depresiji i dostupnim terapijama.

Simptomi depresije kod mladih

Depresija kod mladih se u najve─çem broju slu─Źajeva prvi put javlja u periodu puberteta. S druge strane, dosta je re─Ĺa pojava ove bolesti u ranom detinjstvu.

Simptomi depresije kod adolescenata jednaki su kao i kod odraslih: dolazi do promena u ritmu spavanja, telesnoj te┼żini, bezvoljnosti, beznade┼żnosti, ose─çanja umora. Osim toga, simptomi depresije kod mladih su i preovla─Ĺuju─çe nezadovoljstvo, primetna i ─Źesta nervoza. Tinejd┼żeri se neprijateljski ponašaju prema roditeljima, a nisu retki ni napadi besa.

Roditeljima znak za uzbunu mogu biti i novi problemi u školi, kao i ako primete da tinejd┼żer ne odr┼żava li─Źnu higijenu kao ranije.

Depresija kod mladih pra─çena je niskim samopouzdanjem i sumornom slikom budu─çnosti. Mladi koji se bore sa depresijom u opasnosti su da se okrenu zloupotebi psihoaktivnih supstanci, zato je pravovremena i adekvatna reakcija roditelja od presudne va┼żnosti.

Stres i okru┼żenje kao okida─Źi depresije

Svet se danas menja br┼żim tempom nego ikada, a nagle promene dovode do vec╠üeg stresa kod mladih nego u prethodnim generacijama. Stres izaziva depresiju i poremec╠üaje raspolo┼żenja.

Tinejd┼żeri koji su zbog okoline ili genetskih predispozicija skloniji stresu mogu stoga razviti simptome depresije u zbunjujuc╠üem i teškom periodu adolescencije.

Savremeni na─Źin ┼żivota se odlikuje nedostatkom podrške porodice, manjkom fizi─Źke aktivnosti i li─Źnih susreta, sun─Źeve svetlosti i ve─çom upotrebom tehnologije. Svi ovi faktori uti─Źu na sve ─Źeš─çu pojavu depresije kod mladih.

Ne mo┼że se zanemariti ni uticaj ┼żivotne sredine, kao što je ishrana prepuna brze hrane i i povec╠üana izlo┼żenost toksinima. Naš u┼żurbani na─Źin ┼żivota, toksini iz okoline i drugi elementi mogu povec╠üati faktore stresa koji doprinose depresiji.

Uticaj društvenih mre┼ża

Jedna od najvec╠üih razlika u ┼żivotu sadašnjih tinejd┼żera, u pore─Ĺenju sa ranijim generacijama, je ta što oni provode mnogo manje vremena povezujuc╠üi se sa vršnjacima li─Źno, a više vremena povezujuc╠üi se elektronskim putem, uglavnom putem društvenih mre┼ża.

Takve veze su emotivno manje ispunjuju─çe i neretko dovode do ose─çanja izolovanosti i usamljenosti, koja su povezana sa depresijom.

Depresija kod mladih se razvija i zbog manjka samopouzdanja i iskrivljene slike o svom telu. Recimo, društvena mre┼ża Instagram zasniva se uglavnom na imid┼żu. Naj─Źeš─çe je Instagram klju─Źna platforma zbog koje mladi do┼żivljavaju ose─çanja anksioznosti, depresije i zabrinutosti zbog izgleda tela.

Jedan od naj─Źešc╠üih uzroka depresije kod tinejd┼żera je nedostatak sna, koji mogu izazvati ili pogoršati društvene mre┼że. Istra┼żivanja pokazuju da 60 odsto adolescenata gleda u telefone u poslednjih sat vremena pre spavanja i da u proseku spavaju sat vremena manje od svojih vršnjaka koji ne koriste telefone pre spavanja.

Plavo svetlo sa elektronskih ekrana ometa proces uspavljivanja; povrh toga, provera društvenih mr┼ża nije opuštajuc╠üa aktivnost pred spavanje.

Nedostatak zdravih aktivnosti

Depresija kod mladih javlja se i zbog onoga što tinejd┼żeri ne rade kada nisu vreme na društvenim mre┼żama. Pre svega se misli na fizi─Źku aktivnost i aktivnosti koje donose osec╠üaj postignuc╠üa, poput u─Źenja novih veština i razvijanja talenata.

Ako provodite puno vremena na telefonu, imate manje vremena za aktivnosti koje mogu izgraditi samopouzdanje, osec╠üaj uspešnosti i povezanosti.

Društvene mre┼że tako─Ĺe ometaju izvršavanje domac╠üih zadataka i drugih aktivnosti koje zahtevaju koncentraciju. Postalo je uobi─Źajeno da se tinejd┼żeri dru┼że sa prijateljima na društvenim mre┼żama u isto vreme dok u─Źe. Studije pokazuju da to smanjuje u─Źenje i performanse.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE