Obrenovac, 13.08.2022

NOVA PRAVILA VA┼ŻE OD DANAS!


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 17.01.2022.
Izolacija ─çe trajati 10 dana, ali se mo┼że prekinuti uz 1 USLOV!

Foto:Emilija Jovanovi─ç


Nova pravila za samoizolaciju ljudi koji su imali kontakt sa zara┼żenima, kao i karantin za zara┼żene kovidom 19 najverovatnije ─çe po─Źeti da va┼że od danas, najavili su ─Źlanovi kriznog štaba.

Naime, ─Źlanovi kriznog štaba prof. dr Sanja Radojevi─ç-Škodri─ç, direktorka Republi─Źkog fonda za zdravstveno osiguranje, i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorovi─ç potvrdili su da ─çe ku─çna izolacija za zara┼żene kovidom trajati deset umesto dosadašnjih 14 dana.

Me─Ĺutim, ako neko ┼żeli ranije da je prekine mo┼że da uradi PCR test posle sedam dana i to o trošku dr┼żave. Test mora biti negativan kako bi izolacija mogla da se prekine.

Prof. dr Sanja Radojevi─ç-Škodri─ç je istakla da ku─çna izolacija posle izlaska iz bolnice, koja je do sada bila 14 dana, biti ukinuta.

- Kod pacijenata koji imaju razvijenu klini─Źku sliku du┼żina ku─çne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se mo┼że desiti u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o ─Źemu odlu─Źuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlu─Źuju o trajanju istog ako je re─Ź o zaposlenom - rekao je prof. dr Branislav Tiodorovi─ç.

On je naveo i da Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovi─ç Batut" treba da napravi precizne smernice koje ─çe uneti u Stru─Źno-metodološko uputstv (SMU), a koje Vlada Srbije treba da usvoji kako bi moglo da se primenljuje i to od sutra.

Tako─Ĺe, na sednici kriznog štaba u petak bilo je re─Źi i o tretiranju kontakata zara┼żenih osoba, ali nikakva odluka nije doneta. O─Źekuje se da ─çe "Batut" dati zvani─Źno saopštenje.

Kako se pominje u medijima, trajanje karantina u ku─çnim uslovima za bliske kontakte bi─çe sedam umesto dosadašnjih 10 dana. Karantin ─çe najverovatnije mo─çi da se prekine posle sedmog dana uz negativan rezultat PCR testa, a uzorak za PCR test mo┼że se uzeti najranije šestog dana od po─Źetka karantina i radi se o sopstvenom trošku.

Podsetimo, cena PCR testa na li─Źni zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE