Obrenovac, 13.08.2022

KO PREKRŠI KARANTIN ČEKA GA PAPRENA KAZNA


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 18.01.2022.
Od nekoliko stvari zavisi da li će neko ranije prekinuli IZOLACIJU

Foto:Profimedia


Veliki broj zaraženih tokom petog talasa korone u Srbiji u kojem je dominantan omikron soj doneo je, nažalost, i veliki broj prekršaja kućne izolacije ili karantina.

To je prekršaj za koji je prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, ali ta sankcija se retko primenjuje.

Naime, zbog blagih simptoma omikrona mnogi se osećaju zdravo iako su zarazni pa prekidaju kućnu izolaciju ili karantin. Da to nije redak slučaj potvrđuje Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.

– Dešava se da se ljudi već posle dva dana od pozitivnog testa na koronu vrate na posao. Prosto ne osećaju simptome i bez testa prekinu izolaciju. Takođe, događa se da nakon dva dana urade brzi antigenski test na kome budu negativni pa odluče da se vrate na posao. A poznato je da su antigenski testovi nepouzdani pogotovo za omikron – podvlači Stojanović.

Kako kaže, da li će neko ranije prekinuti karantin ili izolaciju zavisi i od poslodavca.

– Poslodavac bi trebalo da kontroliše da li je oboleli ispoštovao kovid protokol. To znači da mu traži lekarsko opravdanje na kome se tačno vidi u kom vremenskom periodu mu je propisana kućna izolacija. Takođe, određene su i sankcije u slučaju kršenja izolacije pa poslodavac ili bilo ko drugi može da prijavi onog ko pravi prekršaj sanitarnoj inspekciji. Ipak, retko se to događa – naglašava Stojanović.

Kazna za kršenje izolacije od 50.000 do 150.000 dinara

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara za kršenje kućne izolacije ili karantina.

Tako se u članu 28 stav dva tog zakona kaže da se ovom sankcijom kažnjava svako ko se “ne pridržava naloga doktora medicine u slučaju kada mu je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, odnosno izolacije”.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković potvrdio je da sanitarna inspekcija ima po tom zakonu ovlašćenja da kažnjava one koji prekrše kućnu izolaciju ili karantin. Kako je rekao, svako ima prava da prijavi sanitarnoj inspekciji onog ko krši kućnu izolaciju ili karantin nakon čega inspekcija postupa po zakonu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE