Obrenovac, 07.12.2023

18 ZARA┼ŻENIH VIRUSOM ZAPADNOG NILA U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 19.11.2021.
Broj obolelih isti kao prethodne nedelje, evo u kom delu zemlje ima najviše bolesnih

Foto:Shutterstock


Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovi─ç Batut" do 18. novembra registrovano je 18 potvr─Ĺenih slu─Źajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Oboljenja su registrovana kod osoba sa teritorija Severnobanatskog (jedan slu─Źaj), Srednjebanatskog (jedan), Ju┼żnobanatskog (dva), Sremskog (tri), Grada Beograda (─Źetiri) i Ju┼żnoba─Źkog (sedam) okruga.

Od po─Źetka sezone 2021. godine do 11. novembra u zemljama EU prijavljeno je 37 epidemija izazvanih virusom Zapadnog Nila me─Ĺu konjima, i to u: Nema─Źkoj (16), Španiji (11), Portugalu (─Źetiri), Ma─Ĺarskoj (tri), Francuskoj (dve) i Gr─Źkoj (jedna).

U istom periodu, do 11. novembra u zemljama Evropske unije i Evropske ekonomske unije registrovano je i osam epidemija izazvanih virusom Zapadnog Nila me─Ĺu pticama, i to u: Španiji (sedam epidemija) i Sloveniji (jedna).

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najve─çe aktivnosti vektora – komaraca. Za naše geografsko podru─Źje karakteristi─Źno je da vektori postaju aktivni u prole─çe, (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobi─Źajeno traje od juna do novembra meseca. U Republici Srbiji intenzivni nad┼żor nad Groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji sprovodi se u sezoni transmisije virusa od juna do prve polovine novembra meseca, a pasivni nad┼żor nad tim oboljenjem u ostalom periodu godine.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvani─Źno prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine. U periodu od 2012. do 2020. godine na teritoriji Republike Srbije registrovana su ukupno 1.032 slu─Źaja groznice Zapadnog Nila. U istom periodu bele┼żi se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Tokom sezone nad┼żora 2020. godine u Srbiji nisu prijavljeni slu─Źajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE