Obrenovac, 14.04.2024

9 SAVETA ZA BOLJE ZDRAVLJE CELE PORODICE


Izvor: Espreso/Yumama.com/Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2021.
Ovako jačate IMUNITET

Foto:Profimedia


Kako dolazi zima, potreba za unosom vitamina se povećava. Vitamini su od presudne važnosti kako bi se organizam odbranio od virusa i bakterija.

Jesen je naročito pogodna za razne viruse i prehlade. Kako bismo se mnogo lakpe izborili sa time, bitno je da imamo jak imunitet.

Kvalitet životnog stila osnovna je imuniteta, zbog čega je bitno da poradimo na tome.

1. Spavajte dovoljno

Spavanje i imunitet su u veoma bliskoj vezi. Važno je da san bude kvalitetan i da traje više od 7 sati kada su odrasli u pitanju. Što se dece tiče, ona treba da spavaju duže. Tinejdžeri treba da spavaju 8 – 10 sati dnevno, a mlađa deca i do 14 sati. Ako imate problem sa snom, pokušajte da ograničite gledanje u ekrane, naročito pred spavanje.

Zatamnjena prostorija, čitanje knjige mogu vam biti od pomoći da lakše zaspite.

2. Povrće i voće

Nikada nije dovoljno govoriti o ovome. Ishrana je od velike važnosti za imunitet, a trebalo bi da bude bogata nutirtijentima, antioksidansima. Zato bi ishrana trebalo da se bazira na voću, povrću, orašastim plodovima. Za imunitet su antioksidansi vrlo značajni.

3. Više zdravih masti

Ne zaboravite da u ishranu uključite maslinovo ulje, losos i druge ribe, čija seme. Sve to će vam pomoći da se mnogo lakše izborite sa infekcijom.

4. Probiotici su važni

Za imunitet je veoma važno zdravlje creva, a na njega utiču probiotici. Zato se preporučuje unos jogurta i kefira, a mnoga istraživanja su pokazala njihove benefite po zdravlje dece.

5. Ograničen unos šećera

Stručnjaci ističu da rafinisani i dodati šećeri mogu dovesti do gojaznosti i problema sa kilogramima, dijabetesom. Sve to može dodatno oslabiti imunitet. Zbog toga je od velikog značaja ograničavanje ugljenih hidrata, kako kod odraslih, tako i kod dece.

6. Vežbajte

Iako preterano vežanje može naškoditi imunitetu, kretanje i umereno treniranje su veoma važni. To će poboljšati rad organizma, ojačaće imunitet, a telo će se tada mnogo lakše odbraniti od bolesti. Možete se igrati sa decom napolju, šetati se, trčati, raditi vežbice.

7. Dovoljno vode

Voda vas neće direktno zaštiti od virusa, ali je važno sprečiti dehidrataciju organizma, jer može izbiljno naškoditi celokupnom zdravlju. Uvek radije birajte vodu, nego neke zaslađene napitke.

8. Manje stresa

Smanjenje stresa i anksioznosti je jedan od najvažnijih koraka do jakog imuniteta.

Dugotrajan stres može prilično oslabiti imunitet i rad organizma generalno.

9. Mudro koristite suplemente

Svi znaju da je dobro uključiti vitamine u svakodnevnicu. Ipak, ne smemo preterati sa njima, zato je naročito važno da popričate o tome sa lekarom, a kada su deca u pitanju, sa pedijatrom.

Za jak imunitet preporučuju se najčešće vitamin C, D, cink. Ipak, o količini nemojte da donosite odluku sami.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE