Obrenovac, 29.09.2022

RODITELJI, OBRATITE PA┼ŻNJU NA OVE SIMPTOME


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 22.10.2021.
Raste broj zara┼żene dece, ovo nikako ne radite na svoju ruku

Foto:Shutterstock


Doktorka Marija Golubovi─ç iz Doma zdravlja Savski venac ka┼że da je tokom leta bilo od troje do petoro obolele dece za nedelju dana, a da se sada bele┼żi zna─Źajan skok zara┼żene dece koji se kre─çe i više od 20 novozara┼żene dece dnevno.

"Mi smo ju─Źe u toku dana imali 76 pregleda predškolske i školske dece kada je re─Ź o kovidu, a od tog broja 30 odsto dece je bilo pozitivno", ka┼że Golubovi─çeva.

Na pitanje na koje simptome roditelji treba da obrate pa┼żnju, doktorka ka┼że da su prvi respiratorni simptomi – temeratura, kijanje, kašljanje, ali da je tu ─Źesto i simptom glavobolje, bolova u miši─çima.

"─îesto imamo taj propratni simptom koji je prisutan samo sa glavoboljnom bez temperature i trebalo bi roditelje da usmeri u pravcu pedijatra i da do─Ĺu na pregled", dodala je ona.

Govore─çi o tome da li roditelji deci treba na svoju ruku da daju lekove ili odmah da ih dovedu na testiranje, doktorka ka┼że da ukoliko se kao prvi simptom javi temperatura roditelji treba da daju lek za sni┼żavanje – paracetamol i brufen, a sve dalje zahteva pregled pedijatra.

"Ne smeju ništa davati na svoju ruku, konsultovati se sa nekim ko nije iz medicinke struke, dolaze kod nas na pregled, lekar pregleda dete, radi se antigenski test, a pored njega radi se nekada i pi-si-ar test", naglasila je Golubovi─çeva.

Jedan od predloga je prelazak na onlajn nastavu, a doktorka Golubovi─ç ka┼że da bi starija školska deca sedmi i osmi razred i srednjoškolci mo┼żda mogli da se uklju─Źe u onlajn nastavu.

"Prednost te dece je da mogu da se vakcinišu. Mi sprovodimo ve─ç vakcinaciju dece do 12 do 18 godina", navela je doktorka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE