Obrenovac, 14.04.2024

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU NA OVE SIMPTOME


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 22.10.2021.
Raste broj zaražene dece, ovo nikako ne radite na svoju ruku

Foto:Shutterstock


Doktorka Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac kaže da je tokom leta bilo od troje do petoro obolele dece za nedelju dana, a da se sada beleži značajan skok zaražene dece koji se kreće i više od 20 novozaražene dece dnevno.

"Mi smo juče u toku dana imali 76 pregleda predškolske i školske dece kada je reč o kovidu, a od tog broja 30 odsto dece je bilo pozitivno", kaže Golubovićeva.

Na pitanje na koje simptome roditelji treba da obrate pažnju, doktorka kaže da su prvi respiratorni simptomi – temeratura, kijanje, kašljanje, ali da je tu često i simptom glavobolje, bolova u mišićima.

"Često imamo taj propratni simptom koji je prisutan samo sa glavoboljnom bez temperature i trebalo bi roditelje da usmeri u pravcu pedijatra i da dođu na pregled", dodala je ona.

Govoreći o tome da li roditelji deci treba na svoju ruku da daju lekove ili odmah da ih dovedu na testiranje, doktorka kaže da ukoliko se kao prvi simptom javi temperatura roditelji treba da daju lek za snižavanje – paracetamol i brufen, a sve dalje zahteva pregled pedijatra.

"Ne smeju ništa davati na svoju ruku, konsultovati se sa nekim ko nije iz medicinke struke, dolaze kod nas na pregled, lekar pregleda dete, radi se antigenski test, a pored njega radi se nekada i pi-si-ar test", naglasila je Golubovićeva.

Jedan od predloga je prelazak na onlajn nastavu, a doktorka Golubović kaže da bi starija školska deca sedmi i osmi razred i srednjoškolci možda mogli da se uključe u onlajn nastavu.

"Prednost te dece je da mogu da se vakcinišu. Mi sprovodimo već vakcinaciju dece do 12 do 18 godina", navela je doktorka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE