Obrenovac, 13.08.2022

VODITE RAČUNA


Izvor: Espreso/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 23.10.2021.
U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest

Foto:Profimedia


U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest i izloženo je ozbiljnim rizicima, ukazalo je danas novoosnovano novosadsko Udruženje obolelih od teške astme.

Procenjuje se da u Srbiji oko 200.000 ljudi ima astmu od čega tri do pet odsto boluje od teškog oblika te bolesti koja, ukoliko se ne drži pod kontrolom, može biti izuzetno teška pa i smrtonosna.

Cilj Udruženja je da edukacijom gradjana i uticajem na nadležne institucije omoguće da se i najteži oblici astme pravovremeno leče uz najefikasnije terapije i procedure.

"Brojni su izazovi obolelih od teških oblika astme sa kojima teško mogu da se izbore sami. Bolest ih često radno onesposobljava i izaziva pridružena oboljenja. Zbog naglih i nepredvidivih pogoršanja zdravstvenog stanja, oboleli su pod velikim psihološkim pritiskom i stalno izloženi smrtnoj opasnosti", kazala je predsednica Udruženja Aleksandra Maleš.

Istakla je da držanje astme pod kontrolom zdravim životnim navikama i redovnim uzimanjem najefikasnijih terapija treba da bude prioritet za svakog pacijenta.

Teška astma se po njenim rečima dignostikuje kasno, a i kada počne lečenje, ono je u velikom broju slučajeva bazirano na terapijama koje kod dugotrajne upotrebe imaju izražene negativne pojave.

"Pacijenti gotovo uvek do kraja života moraju da budu pod terapijom i zato su im potrebne terapijske opcije koje im omogućavaju bolji kvalitet života uz manje rizika. Stoga smo uz podršku lekara pokrenuli inicijativu za korišćenje savremenih bioloških terapija u lečenju najtežih oblika astme, koje su pacijentima u Srbiji dostupne uz posebne regulative i prema preporuci lekara iz izdvojenih centara za lečenje teške astme", kazala je Maleš.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE