Obrenovac, 19.08.2022

FARMACEUTI SPREMAJU VAKCINISANJE DECE OD SEPTEMBRA


Izvor: Kurir.rs/R. Kantar- A.Kocić/Lokalne novine | Obrenovac, 26.03.2021.
Srbija će biti veoma obazriva po pitanju bezbednosti najmlađih

Foto:Promo/kurir.rs


Do jeseni i početka nove školske godine, kako najavljuju farmaceutske kompanije, a prenosi američki CNN, u svetu bi već moglo da se počne sa vakcinacijom dece od 12 do 16 godina, dok je najverovatnije da će vakcina protiv koronavirusa za mlađe od 12 godina biti dostupna početkom 2022. godine.

Stručnjaci u Srbiji - pedijatri, epidemiolozi i infektolozi imaju različita mišljenja u vezi sa vackinacijom najmlađih. Dok jedni smatraju da će ih cepivo zaštiti od novih, potencijalno opasnijih sojeva i težih kliničkih slika, drugi ističu da su potrebna opsežna ispitivanja pre nego što se vakcine primene tom uzrastu.

Kompanije "Fajzer-Biontek" i "Moderna" su, kako je objavio CNN, već počele sa ispitivanjma vakcina na deci, starosti od 12 godina. Kompanija "Moderna" je prošle nedelje započela ispitvanja na deci uzrasta od 6 meseci do 11 godina, a Alek Gorski, izvršni direktor kompanije "Džonson i Džonson" je rekao je da će vakcina za decu mlađu od 18 godina verovatno biti dostupna do septembra. Univerzitet u Oksfordu u februaru je najavio da će započeti testiranje Astra Zenekine vakcine na deci od 6 do 17 godina, a na sličnim istraživanjima rade i "Sputnjik V" i "Sinofarm".

Istovremeno, u svetu raste broj dece zaražene koronom. Američka televizija NBS njuz prenela je da je hospitalizacija dece u SAD zbog korone u poslednjih šest meseci porasla za 800 odsto, dok se u Velikoj Britaniji, kako prenose mediji, u bolnice nedeljno smešta i do 100 dece sa novim postviralnim sindromom.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u ministarstvu zdravlja, kaže za Kurir da u Srbiji još uvek nema ozbiljnih problema kada je reč o deci zaraženoj koronavirusom.

- Britanski soj nas je iznenadio i više je napao mlađu populaciju, ali su to uglavnom studenti i srednjoškolci. Bićemo vrlo obazrivi pri donošenju odluke o vakcinaciji dece. U Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju uključićemo najveće stručnjake iz oblasti imunologije, pedijatrije i drugih oblasti. Iako poštujemo svetsku medicinu, moramo se oslanjati na naše snage. Pratićemo istraživanja u svetu i ako se pojavi neki novi soj koji bi zaista ugrozio zdravlje naše dece ili od 12 ili ispod 12 godina, mogli bismo da razgovaramo na tu temu, ukoliko, naravno, ispitivanja pokažu da je vakcina bezbedna. U svakom slučaju, nikakva odluka neće biti brzo doneta.

Pulmolog dr Snežana Rsovac, načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Tiršovoj kaže za Kurir da je logično da se vakcina razvija i za mlađu populciju.

- Britanski soj je ovog puta značajno pogodio i decu. Iako i dalje retko imaju težu kliničku sliku, niko ne može predvideti kako će neko dete odreagovati. Logično je da, kada se već razvija neka vakcina, ona razvija i za dečju populaciju. Imamo, nažalost, i decu sa komorbidetima, koja samim tim mogu biti podložnija lošijem toku kovid infekcije - kaže dr Rsovac i dodaje da se o vakcinaciji dece može govoriti "tek kada sve bude na naučnim temeljima ispitano i dokazano".

Dr Žarko Ranković

Deca mogu biti izuzetno opasni prenosioci

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže da "nema medicinskog postupaka i metode koja je spasila više života od vakcine".

- Deca sve češće obolevaju, a s obzirom da često imaju asimptomatsku sliku, mogu biti izuzetni opasni prenosioci. I u ovom talasu došlo se do zaključka da infekciju najčešće prenose mladi. Većina ozbiljnih istraživačkih centara radi istraživanja u pravcu vakcinacije dece i biću mnogo srećan kada se vakcina odobri i za mlađe od 18.

Dr Olivera Ostojić

Potrebna opsežna ispitivanja

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje bolnice u KBC "Dr Dragiša Mišović", kaže da je potrebno sprovesti jako ozbiljna i opsežna istraživanja kako bi se utvrdilo da je vakcina bezbedna, ali i potrebna mališanima mlađim od 16 godina.

- Imunolizi, virusolozi i epidemiolozi trebalo bi pažljivo da razmotre sve dokaze i kliničke studije kako bi doneli konačnu odluku o vakcinaciji dece. Iako je više dece zaraženo u ovom talasu, i dalje su najugroženija kategorija tinejdžeri od 15, 16 godina, i to oni koji imaju problem sa gojaznošću.

Dr Saša Milićević

Vakcinacija dece trenutno nepotrebna

Pedijatar dr Saša Milićević objasnio je da broj dece obolele od koronavirusa jeste povećan, ali da vakcinacija dece u ovom trenutku nije neophodna, jer deca nemaju težu kliničku sliku.

- Deca dolaze na pregled sa blagom kliničkom slikom, povećanom temperaturom ili curenjem nosa. Težih kliničkih slika za sada nismo imali, ili bude jako retko da dete ima upalu pluća. Ako bi se desilo da dođe do masovne pojave težih kliničkih slika, onda bi vakcinacija dece bila neophodna.

Dr Radmilo Petrović

Deca virus prenose starijima

Epidemiolog dr Radmilo Petrović upozorava da se sve više dece zaražava u vrtićima i školama te da je sasvim opravdano pripremati vakcine protiv koronavirusa i za njih.

- Decu treba vakcinisati cepivom koje je dobro ispitano jer se i ona zaražavaju u školi, vrtiću, a i virus prenose starijim. Virus želi da živi i zato se sve više širi na mlađu polulaciju i decu. Ispitivanje vakcine je dug proces. Prvo se ispitivala na odraslima. Niko nije namerno izbegavao decu, ali ne može se ispitivati sve odjednom.

Dr Georgios Konstantinidis

Decu stariju od 12 godina vakcinisati

Dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, smatra da kada završimo masovnu imunizaciju prioritetnih grupa treba početi i sa imunizacijom dece i to prvo starosti od 12 do 15 godina.

- Deca od 6 do 12 godina su slabi prenosioci virusa i diskutabilno je da li njih treba vakcinisati, ali decu stariju od 12 godina moramo čim završimo sa ostalim kategorijama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE