Obrenovac, 16.04.2024

OD PREHLADE DO UPALE UVA I GRLA


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 30.11.2021.
Evo zašto se bakterijska infekcija razvija, ovo su GLAVNI FAKTORI!

Foto:Profimedia


Kod dece je ova učestalost znatno veća, ali je poslednjih godina smanjena zahvaljujući obaveznoj imunizaciji vakcinom protiv pneumokoka.

Profesor dr Vladimir Nešić, specijalista ORL Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da do upale uva i gnojne upale grla usled virusne infekcije dolazi u slučaju neodgovarajuće terapije ili nesposobnosti organizma da se brani bilo na lokalnom ili opštem nivou. Onda se nadovezuje bakterijska infekcija tokom koje se bolest razvija u pravom obimu:

"Bakterije koje dovode do akutne upale uva i grla su dominantno beta hemolitički streptokok, hemofilus influence, streptokokus pneumonije i moraksela kataralis".

Stoga, lekarima opšte prakse nije teško da propišu odgovarajuću terapiju antibioticima, jer je ona već definisana u vodičima dobre prakse.

Doktor Nešić objašnjava da akutno zapaljenje srednjeg uva nekad može da bude samo virusnog porekla. Ono, kao i bakterijsko, podrazumeva zapaljenje sluznice Eustahijeve tube, bubne duplje i mastoidnog nastavka, a u ređim slučajevima može biti zahvaćena i ušna kost.

"Virusna upala uva obično se spontano sanira kod većine dece i odraslih. Smatra se da kod 80 odsto obolele dece starije od godinu dana ova upala spontano prestaje tokom tri do četiri dana i ne zahteva antibiotsku terapiju. Kod ostalih 20 odsto bolest napreduje usled bakterijske superinfekcije i tada zahteva intenzivno lečenje i može da izazove ozbiljne komplikacije", objašnjava Nešić.

Akutnoj upali uva i grla, osim dece, podložni su i odrasli muškarci.

"Iako je put ulazaka bakterija dominantno kroz nosne šupljine i nepce, infekcija može da nastane iz spoljašnje sredine, kao na primer kroz perforiranu (probušenu) bubnu opnu posle povreda ili pak putem krvi tokom infektivnih bolesti", kaže doktor.

Da bi sprečili pojavu zapaljenja srednjeg uva, bronhitisa, meningitisa, sepse i zapaljenja pluća, starijima od 65 godina osim cepiva protiv gripa savetuje se i antipneumokokna konjugovana vakcina.

"Nju bi trebalo da prime i pacijenti kojima je odstranjena slezina, a preporučuje se i trudnicama sa hroničnim oboljenjima, jer pruža zaštitu deteta u prvih šest meseci života", ističe kaže profesor Nešić.

Jak bol i slabiji sluh

Znakovi koji upućuju na akutno zapaljenje srdenjeg uva su jak bol i slabiji sluh. Simptomi gnojne upale grla su jak bol prilikom gutanja, otečeno grlo i opšta slabost organizma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE