Obrenovac, 13.08.2022

I VIRUSE HVATA HISTERIJA!


Izvor: Kurir.rs/Lena/B.M./Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2021.
Umesto da ratujete, preduzmite ove mere i izborite se sa zdravstvenim tegobama...

Foto:Shutterstock


Doktore tokom novogodišnjih praznika okupiraju oni koji se kunu da im do juče ništa nije falilo. Kako se ne bi ponavljao scenario iz prošle, ali i prethodnih godina vreme je da napravite rez.

Mnogi se žale da ih baš u vreme praznika zaskoče razne zdravstvene tegobe, a zašto je to tako pitanje je staro koliko i naša potreba da umesto skromnog obeležavanja novog leta ludujemo po radnjama tražeći prigodne poklone, stiskamo se u redovima s drugim kupcima, ljubakamo se danima sa svima sa kojima stignemo...

Dok vi sve to euforično radite, po ko zna koji put, ne miruju ni virusi i bakterije. I njih hvata prava praznična histerija! Trude se svim silama da ispune svoj zadatak - da vas razbole. Zahvaljujući nama najčešće u tome i uspevaju, što potvrđuje i statistika: doktore tokom praznika okupiraju oni koji se kunu da im do juče ništa nije falilo.

Nema predaje! Na pragu nove, 2002. godine i u susret božićnim praznicima još uvek možete da izbegnete katastrofu ako poslušate naše savete.

POBEDITE STRES

Jedan od glavnih razloga što smo u vreme praznika podložniji bolestima je što je ovo zaista stresno doba godine.

Planove za proslave počinjemo da pravimo još dok zima nije došla na dnevni red, ali... Danas je, posebno u vreme pandemije, teško uskladiti porodične obaveze i kupovinu poklona sa svakodnevnim životom i poslom. Problemi se nagomilavaju i organizam postaje ranjiv - smanjen imunitet može samo bolest da vam "pokloni". Još ako, da bi odagnali stres, posegnete za kojom kapljicom alkohola više, tegobe će se gomilati.

Pokušajte da smanjite odlaske u radnje, naručujte sve što možete preko internet mreže, odbacite alkohol, lezite u krevet na vreme jer ništa nije preče od vašeg zdravlja.

U KREVET SAMO OPUŠTENO

Dobar san je neverovatno važan za zdravlje. Praznične žurke i večere ne moraju baš od vas da naprave noćnu pticu podložnu bolestima; potrudite se da obezbedite dovoljno odmora i dobru količinu sna svake noći tokom "najprometnijih" dana. To znači da ako "zaglavite" jedne noći, odspavajte duže i sledeće večeri lezite na vreme u krevet, makar vas na žurku pozvale i holivudske dive.

IZAĐITE, ALI NE U GUŽVU

Moguće je da čak i oni koji poštuju prethodna pravila počnu da se žale na razne tegobe i obraćaju se lekarima. To je zato što dugo vremena provode u zatvorenom prostoru. Napolju je hladno i vlažno, dani su kraći... To nas primorava da budemo u prostoriji sa više ljudi, da više koristimo javni prevoz umesto da hodamo.

Naravno, virusi prehlade i gripa (da ne pominjemo stalno koronu) su oduševljeni takvim našim ponašanjem - stvaramo im idealne mogućnosti da nam pokažu svu svoju snagu.

Da biste se izborili s neprijateljem, pokušajte da udahnete malo svežeg vazduha kad god i gde je to moguće, držite distancu, držite i otvoren prozor u domu ili kancelariji kako biste omogućili bolju cirkulaciju, posebno ako neko blizu vas već pokazuje simptome bolesti.

HRANITE SE ZDRAVO

Ne jedite nekontrolisanu hranu na ulici, nedovoljno tretirane namirnice, možete da zaradite novavirus i rotavirus. Stomačni grip se lako širi kontaminacijom u hrani, piću i prilikom površinskog kontakta.

Poznato je da mnogi greše kad je ishrana u pitanju u vreme praznika, prejedaju se ili preskaču obroke kako bi stigli da obave sve što su naumili. To i te kako može da naudi, a utešna činjenica je da će simptomi brže da nestanu ako ovo nije uobičajeno ponašanje.

Pokušajte da unosite više voća i povrća, vitamini će ojačati vaš imuni sistem.

JOŠ NIJE KASNO

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju da se svi stariji od šest meseci vakcinišu protiv gripa, zabeleženi su prvi slučajevi u Srbiji. Umanjite šansu i da se razbolite od virusa korona, vakcina ima dovoljno!

ZAŠTITITE I SEBE I DRUGE

Ako ste ipak odlučili da praznije provedete ne samo u društvu porodice već u blizini mnogo ljudi, preduzmite mere predostrožnosti. Sledite dobre navike detaljnog pranja ruku i dezinfekcije, posebno nakon kihanja i pre pripreme i konzumiranja hrane. Imate puno pravo da to zahtevate i od osoba koje su sa vama, bez ikakvog ustručavanja.

Nosite obavezno zaštitnu masku (to i od drugih tražite), soj omikron se ne šali.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE