Obrenovac, 21.02.2024

AKO PRIMETITE CRVENE TAČKE NA TELU NI SLUČAJNO IH NE SMETE IGNORISATI


Izvor: Espreso/Novi.ba/Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2023.
Postoje 2 RAZLOGA zbog kojih se pojavljuju

Foto:AP/Mišo Lisanin


Teško je sagledati sopstvenu kožu, ali važno je da na vreme primetite sve promene na koži i, naravno, da ih pratite.

Najveći organ našeg tela jeste koža, koja nas štiti i od spoljnog sveta, ali i od nas samih jer nepogrešivo signalizira kada u našem organizmu nije baš sve kako treba. Ako iznenada primetite zbunjujuću crvenu tačku na svojoj koži, ne brinite, već otkrijte zašto se pojavila i kako da sprečite širenje.

Angiom je mali benigna vaskularna lezija koja se može javiti ili kao ravna mrlja ili kao kupolasta papula crvene boje, ili u različitim nijansama crvene.

Postoje dva glavna razloga zašto se pojavljuje:

1. Godine

Mnogi ljudi dobiju angiom posle 30. godine života. Po pravilu, u ovom slučaju izgleda kao mali ispupčeni mladež nalik trešnji i uglavnom se nalazi na telu, rukama i ramenima. Takvi angiomi uzrokovani su jednostavnim starosnim promenama na koži i krvnim sudovima.

2. Zdravstveni problemi ili pogrešan način života

Ako angiom izgleda kao tačka i počinje vaskularno da se grana, može ukazivati na probleme sa jetrom, vaskularnim bolestima ili hormonskim disbalansom.

Ukoliko iznenada primetite da crvena tačkica menja veličinu ili oblik ili je pak počela da krvari, najbolje je da se obratite lekaru što je pre moguće. Angiomi obično nisu razlog da požurite u bolnicu, ali, zarad sigurnosti, valjalo bi da ovu promenu na koži pomenete lekaru kada ga budete posetili.

Takođe, dobra ideja je i da pobrinete da angiomi ne pojavljuju u budućnosti. Najbolja prevencija je zdrav način života i uravnotežena ishrana. Pijte sokove i puno vode, jedite sveže povrće i ne zaboravite na zdrave masnoće, kao što su avokado i maslinovo ulje. Ova jednostavna pravila će vam pomoći da zadržite kožu čistom i mladom, a telo zdravim.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE