Obrenovac, 25.02.2024

ŠTA JE MUŠKA MENOPAUZA?


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 10.02.2023.
Dr Gifing: Za razliku od žena, oni mogu da proizvode hormone čitavog života, ALI IM SE DESE OVE TRI POJAVE

Foto:@starsport


Hormoni imaju važnu ulogu u našem životu – upravljaju gotovo svim fiziološkim procesima u našem organizmu uključujući rast, metabolizam, apetit, pubertet, plodnost i starenje, čak i osećanjima.

Kad su hormoni u ravnoteži, osećamo se vitalno i zdravo i izgledamo dobro. Kad to nije slučaj, kada se ne osećamo dobro u svom telu, kad nas nešto sprečava da uživamo u životu, to znači da smo u hormonskom disbalansu.

Šta sve dovodi do hormonske neravnoteže i šta uzrokuje prerani ulazak u menopauzu govorila je doktro specijalne preventivne menopauze Ana Gifing.

Apelovala je na žene da obavezno provere horomone budući da su ti pregledi od izuzetnog značaja.

- Rađene su studije koje su izuzetno interesantne. Postoje određene tehnike koje su dobre. Ako se na silu smejemo i napravimo mimiku koja će da podseti na osmeh, to je tehnika koja automatski podiže nivo serotonina. Ako smo namršteni zgureni pada ta vrednost. Svesno možemo uticati na promene to je stvar vežbe - rekla je.

Otkrila je i šta podrazuvema termin menopauza kad su muškarci u pitanju i kakve to posledice ostavlja po njih.

- Što manje aktivnosti to veći problemi. Ishrana i fizička aktivnost su važni za dobar blaans horomona. Opet može biti i nasledno. Malo se priča o muškoj menopauzi. Muškarci ne ulaze u tu pauzu. Oni čitav život mogu da stvaraju dovoljnu količinu horomona testosterona, za razliku od žena, koje kada uđu u menopauzu prestaju da proizvode hormone. Muškarci samo promene ćud. Postanu razočarani, cinični, namćorasti - dodala je.

Problem kod muškaraca se mora na vreme definisati.

- U mojoj praksi oko 50 godina je realno vreme za prelazak u ovo stanje - istakla je dr Ana Gifing.

Muška "menopauza"

Sa muškarcima nije tako. Iako ih ne mimoilaze promene koje prate starenje, u ovom periodu života ne snalaze se najbolje. Simptomi koje osećaju drugačiji su nego kod žena, sporije se razvijaju i uočavaju, a i medicinski su manje proučavani, pa otuda i često mišljenje, da muški klimaks ne postoji. Muškarci su zbog toga skloni da promene koje uočavaju na sebi i u sebi tumače svim drugim, samo ne biološkom istinom da ulaze ili prolaze kroz period takozvane andropauze.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE