Obrenovac, 22.02.2024

EVO KAKO MEDITERANSKA HRANA UTI─îE NA ORGANIZAM


Izvor: Espreso/Eklinika/Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2023.
Niste ni slutili ovaj odgovor, jasno je KAO DAN

Foto:Aleksandra ─îoli─ç


Mediteranska ishrana i njeni efekti na kognitivna ošte─çenja kod pacijenata sa multiplom sklerozom (MS) bili su predmet analize i istra┼żivanja najnovije studije. Otkriveno je da je konzumiranje mediteranske ishrane povezano sa manjim rizikom od kognitivnih oštec╠üenja. Potrebne su dodatne studije da bi se potvrdili rezultati.

Mediteranska ishrana i multipla skleroza

Multipla skleroza je hroni─Źno autoimuno stanje koje uti─Źe na mozak i centralni nervni sistem. Simptomi uklju─Źuju umor, probleme sa pokretljivošc╠üu i utrnulost. Oko 2,8 miliona ljudi širom sveta ┼żivi sa MS, a za razliku od muškaraca, ┼żene imaju dvostruko vec╠üe šanse da obole.

Studije pokazuju da odre─Ĺene vrste ishrane i drugi faktori ┼żivotnih navika mogu da poboljšaju kvalitet ┼żivota pacijenata sa MS. Jedna studija je, na primer, otkrila da mediteranska ishrana mo┼że imati neuroprotektivni efekat protiv invaliditeta kod MS.

Uzrok MS je nepoznat i trenutno nema leka. Tretmani se obi─Źno fokusiraju na ubla┼żavanje simptoma i usporavanje progresije.

Mediteranska ishrana je raznovrsna ishrana koja sadr┼żi minimalno obra─Ĺenu hranu, ograni─Źene koli─Źine crvenog mesa i umerene koli─Źine mle─Źnih proizvoda i ┼żivine. Ova ishrana bogata je:

ribom

povrćem

integralnim ┼żitaricama

mahunarkama

voćem

mono ili polinezasic╠üenim masnim kiselinama kao što je maslinovo ulje

Dalja istra┼żivanja o tome kako faktori ishrane uti─Źu na MS mogu da poboljšaju kvalitet ┼żivota pacijenata sa ovim stanjem. Nedavno su nau─Źnici istra┼żivali efekte mediteranske ishrane na kogniciju kod pacijenata sa MS. Otkrili su da je konzumiranje mediteranske ishrane povezano sa manjim rizikom od kognitivnih oštec╠üenja.

– Kognitivno oštec╠üenje mo┼że da uti─Źe na preko 50 odsto osoba sa MS i trenutno ne postoje efikasni farmakološki tretmani – Barbara Giesser, neurolog i specijalista za MS na Pacifi─Źkom institutu za neuronauku u zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Moniki, Kalifornija, koja nije bila uklju─Źena u studiju, rekla je za Medical News Today (MNT).

– Strategija ┼żivotnog stila koja bi mogla da pomogne u zaštiti ili odr┼żavanju normalne kognitivne funkcije bila bi veoma va┼żna u pru┼żanju pomo─çi ljudima sa MS da imaju što je mogu─çe bolji ┼żivot – dodala je Giesser.

Studija je predstavljena na 75. godišnjem sastanku Ameri─Źke akademije za neurologiju.

Smanjen rizik od kognitivnog oštec╠üenja

U potrebe studije, istra┼żiva─Źi su regrutovali 563 osobe sa MS. Svaka od njih popunila je upitnik kako bi se evidentiralo koliko su detaljno pratili mediteransku ishranu. Rezultati su se kretali od 0-14. U─Źesnici su bili podeljeni u razli─Źite grupe: oni koji su postigli 0-4 najmanje su se pridr┼żavali mediteranske ishrane, dok su se oni koji su ostvarili devet i više bodova najviše pridr┼żavali. Pored ovoga, u─Źesnici su prošli i tri testa procenjujuc╠üi svoje sposobnosti razmišljanja i pamc╠üenja. Na osnovu ovih testova zaklju─Źeno je da je 108 u─Źesnika, ili 19,2 odsto, imalo kognitivna oštec╠üenja.

Nakon analize rezultata, istra┼żiva─Źi su otkrili da su pacijenti koji su se najviše pridr┼żavali mediteranske ishrane imali 20 odsto manji rizik od kognitivnog oštec╠üenja, za razliku od onih koji su se pridr┼żavali najmanje.

Ova veza ostala je nakon kontrole zbunjujuc╠üih faktora, uklju─Źujuc╠üi demografske faktore i zdravstvene faktore, me─Ĺu njima poremec╠üaje spavanja, dijabetes i hipertenziju.

Kako mediteranska dijeta poma┼że

– Ovaj na─Źin ishrane je visokokvalitetan, jer sadr┼żi i obezbe─Ĺuje ne samo esencijalne hranljive materije, vec╠ü i raznovrsnost prirodnih bioaktivnih sastojaka koji se sve više istra┼żuju zbog njihove uloge u zaštiti od kognitivnog opadanja – rekla je za MNT Meghan Pendleton, registrovani dijeteti─Źar, koja nije bila uklju─Źena u studiju.

– Pretpostavlja se da oksidativni stres igra glavnu ulogu u MS, uzrokujuc╠üi c╠üelijsko oštec╠üenje i neurodegeneraciju. Hipoteze sugerišu da mediteranska ishrana obezbe─Ĺuje bioaktivne supstance koje mogu zaštititi od oksidativnog stresa ili nude druge zaštitne mehanizme — dodala je Pendelton.

– Mehanizmi pomoc╠üu kojih bi mediteranska ishrana mogla da pomogne u zaštiti kognicije uklju─Źuju moguc╠üe antiinflamatorne i/ili antioksidativne efekte, smanjenje pratec╠üih bolesti koje mogu uticati na spoznaju, kao što je hipertenzija, i uvo─Ĺenje zdravije hrane umesto one koja mo┼że doprineti prate─çim bolestima ili negativnom uticaju na spoznaju, kao što je ultra prera─Ĺena hrana – dodala je dr Giesser.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE