Obrenovac, 25.02.2024

MNOGI NE ZNAJU KOJE DOBA DANA JE NAJBOLJE ZA MERENJE KRVNOG PRITISKA


Izvor: Espreso/Blic Žena/Lokalne novine | Obrenovac, 21.05.2023.
Niko ne zna da su tada VREDNOSTI NAJTAČNIJE

Foto:Profimedia / Kittipong Jirasukhanont / Alamy / Alamy


Najbolje je da se pritisak meri ujutru pre doručka, tad su njegove vrednosti najveće. I najbolje je da dok to radimo, budemo staloženi, oslobođeni stresa, kako bi se pritisak ne bi povećao.

Zbog čega je važno da ispratimo te najveće vrednosti krvnog pritiska? Merenje u jutranjim satima je mera preventive protiv hipretenzije, visoke vrednosti krvnog pritiska, koje mogu da prate glavobolje, zujanje u ušima i osećaj pritiska u glavi, nekad su uvod u hronične srčane smetnje.

Visoke vrednosti mogu da ukažu na problem, potencijalni rizik. Ne znači da nešto nužno I zdrave osobeponekad treba da provere krvni pritisak kako bi potvrdili da su dobro.

Sa druge strane, za nizak krvni pritisak merenje ujutru nije od značaja jer je zabeleženo da je on u tom dobu dana ili bliži normali ili neznatno niži od nje.

Ukoliko nemate hronične probleme sa krvnim pritiskom, dovoljno je da se pritisak proverava tri do četiri puta nedeljno. Ako je vaš zdravstveni problem hipertenzija, jutarnja kontrola je za vas više nego značajna preventiva. Oni koji imaju problem sa hipertenzijom moraju da pritisak provere tri puta dnevno.

Ujutru su osim najvećih vrednosti krvnog pritiska javljaju i snažne turbulencije, koje su najjače posle buđenja. Najveća stopa moždanog udara i infrakt je u jutarnji satima.

Terapija se menja jednom ili dva puta godišnje i to isključivo nakon lekarske kontrole. Zimi se najčešće uzima više lekova, dok se leti preporučuju manje doze

Ukoliko spadate u one osobe koje hronično muči nizak krvni pritisak, pritisak treba da merite u onim situacijama kad ste primetili da vam pritisak pada. Jedna od takvih situacija su velike vrućine.

Nizak krvni pritisak sam za sebe je veoma retko problem. On postaje problem ako je posledica neke bolesti, poput jake sunčanice ili intezivnog krvarenja. Prate ga nesvestica, a nekad i gubitak svesti, može da ga uzrokuje i bakterijska infekcija, a postaje problem u još jednom slučaju.

Kad je nizak krvni pritisak uzrokovan, na primer, nekom crevnom bolešću, odnosno kad je izazvan dijarejom, a zatim i dehidratacijom, on se rešava unosom tečnosti. Lek za podizanje pritiska može da bude i kafa kao i slana tečnost. Međutim, ako je njegov uzrok srčana slabost, tečnost tu ne pomaže. Ugradnjom srčanih pumpi se podiže pritisak.

Među faktorima rizika koji mogu da izazovu hipertenziju nalaze se genetika, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost, upotreba alkohola, pušenje i stres. Uzročnici mogu da budu bolesti srca, bubrega i nadbubrežnih žlezda. Visok krvni pritisak može da izazove pucanje krvnih sudova u mozgu, šlog, pucanje krvnih sudova u grudima. Predviđa se da će broj obolelih od hipertenzije biti veći od milijardu i pet stotina hiljada do 2025. godine. Brojke dovoljno govore koliko je preventiva važna.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE