Obrenovac, 25.02.2024

EVO ŠTA VAM RADI RAČUNAR I PLAVA SVETLOST


Izvor: Espreso/Dnevno.hr/Lokalne novine | Obrenovac, 22.04.2023.
Šteti više nego što mislite, URADITE OVO da sprečite FATALNE POSLEDICE

Foto:AP/Wilfredo Lee


Čovek nije stvoren da sedi 8 i više sati, pogotovo ne pogrbljen ispred računara u neudobnim stolicama. Zapravo, kao živa bića trebalo bi da budemo aktivni preko sat i po vremena dnevno, jer pola sata šetnje ne može da nadomesti posledice koje nastaju od dugoročnog sedenja.

Zbog ovog problema javljaju se najrazličitije, opšte poznate posledice, ali zbog sedenja ispred računara imamo pregršt drugih, manje poznatih tegoba.

Najčešće se javlja glavobolja, koja može biti uzrokovana različitim faktorima, kao što su napetost mišića vrata i ramena, neodgovarajuća pozicija sedenja ili gledanja, povećano naprezanje očiju, dehidratacija, napetost zbog posla ili stresa.

Drugi uzrok glavobolje kod dugotrajnog sedenja pred računarom, televizorom ili mobilnim može biti povećano naprezanje očiju zbog dugotrajnog gledanja u ekran. To može uzrokovati suvoću i umor očiju.

Šta raditi?

Kako bi se smanjili rizici od zdravstvenih problema uzrokovanih dugotrajnim sedenjem ispred računara ili televizora, preporučuje se redovno vežbanje, pravilna postavka radne površine, redovno uzimanje pauza tokom rada, i osiguravanje dobrog kvaliteta vazduha u prostoriji.

Takođe, važno je osigurati dovoljno hidratacije i uravnoteženu ishranu kako bi se smanjio rizik od drugih zdravstvenih problema.

Prema tome, ograničite vreme koje provodite ispred ekrana pa većinu tog vremena posvetite poslu. Korišćenje uređaja za zabavu treba zameniti čitanjem, laganim vežbanjem ili igranjem društvenih igara.

Stručnjaci savetuju i jednosatnu pauzu, izlazak na svež vazduh, šetnju i istezanje. Tako će telo dobiti dovoljno kiseonika za krv i mozak, a oči će se odmoriti.

I ne zaboravite unos vode, piše Dnevno.hr.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE