Obrenovac, 22.02.2024

JOD U ISHRANI DECE I TRUDNICA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 23.02.2023.
Evo za┼íto je zna─Źajan u njihovoj ishrani, a ima ga najvi┼íe u ovim namirnicama

Foto:Profimedia


Kada se pominju vitamini i minerali, jod verovatno nije prvi kojeg se setimo, ali on je potreban svakoj ─çeliji ljudskog organizma. Neophodan je za pravilnu funkciju štitne ┼żlezde. Jod ima i suštinski zna─Źaj za razvoj mozga i njegov pravilan rad.

Svetska zdravstvena organizacija je procenila da 20 miliona ljudi širom sveta ima poreme─çaje mentalnih funkcija (pam─çenje, u─Źenje) kao posledicu nedostatka joda u trudno─çi, a koja je ina─Źe mogla biti spre─Źena.

American Journal of Clinical Nutrition objavio je studiju ,,Dodatak joda poboljšava kogniciju kod blagih nedostataka joda kod dece" autora Gordon, Rose,Skeaff i dr., koja potvr─Ĺuje blagotvorni u─Źinak joda na mentalne sposobnosti.

U istra┼żivanju je u─Źestvovalo 184 dece uzrasta 10 do 13 godina sa blagim deficitom joda.

Deca su bila podeljena u dve grupe: grupa koja je uzimala jod kroz ishranu u dozi od 150 mikrograma i placebo grupa. Nakon 28 nedelja deca koja su uzimala jod su pokazala puno bolje rezultate na razli─Źitim memorijskim testovima u pore─Ĺenju sa placebo grupom.

Autori studije smatraju da jod ima veliku ulogu u postizanju maksimalnog intelektualnog potencijala dece i sugerišu da bi ─Źak i blagi nedostatak joda mogao spre─Źiti dostizanje punog intelektualnog potencijala kod dece.

Jod uti─Źe ne samo na stvaranje, ve─ç i na odr┼żavanje kognitivnih funkcija, koncentraciju i pam─çenje i neophodan je svim starosnim grupama.

Najbolji izvori joda su alge, morska riba, morski plodovi i jodirana so.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE