Obrenovac, 21.02.2024

OVO JE OPASAN SIMPTOM VISOKOG PRITISKA KOJI SE JAVLJA U OČIMA


Izvor: Espreso/Eklinika/Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2023.
Evo šta znači ako vidite OVAKVE FLEKE

Foto:Profimedia


Visok krvni pritisak, koji lekari tehnički nazivaju hipertenzijom, može se polako razvijati i oštetiti telo tokom godina. Vremenom, ako visok krvni pritisak napravi toliko štete organizmu, povećava se i rizik od moždanog ili srčanog udara. To je opasno stanje, ali ono što ga čini još opasnijim je to što se visok krvni pritisak obično ne manifestuje sa mnogo simptoma i zato se neformalno zove „tihi ubica“.

Visok krvni pritisak pouzdano beleži aparat

Uopšteno govoreći, krvni pritisak se definiše kao sila kojom krv deluje na zid krvnog suda. Jedini način da pozdano znate da li vam je krvi pritisak visok jeste da odete kod lekara kako bi dobili najprecizniju informaciju. To očitavanje krvnog pritiska, koje se meri pomoću merača pričvršćenog za manžetnu za krvni pritisak na naduvavanje, koja se obavija oko vaše ruke i nežno se zateže, dolazi u dve različite vrednosti. Visok pritisak je nešto sa čime se mora živeti i mora se držati pod kontrolom. Danas su mnogi ljudi na planeti njime pogođeni a problema imaju i mlađe osobe.

Sistolni i dijastolni pritisak

Postoje dve vrste pritiska – sistolni krvni pritisak (pritisak u vašim arterijama kada vam srce kuca) i dijastolni krvni pritisak (pritisak unutar vaših arterija kada se vaše srce odmara). Lekar će vam krvi pritisak predstaviti u sledećem formatu – sistolni krvni pritisak nad dijastolnim krvnim pritiskom. Na primer, 120 sa 80 (120/80) je normalna vrednost krvnog pritiska. Sve iznad toga smatra se povišenim.

Visok krvi pritisak ima simptome koji ukazuju i na druga stanja

Iako postoje neki faktori rizika koji mogu doprineti visokom krvnom pritisku, kao što su pušenje, visok nivo stresa, loša ishrana, nedovoljno vežbanje i genetika, simptomi hipertenzije nisu baš tako očigledni. Ne kaže se bez razloga za visoki pritisak da je „tihi ubica“. To je zato što svi mogući simptomi koji mogu biti povezani sa visokim krvnim pritiskom mogu takođe ukazivati na druga zdravstvena stanja.

3 simptoma visokog krvnog pritiska

Postoje tri takozvana „neubedljivo povezana“ simptoma visokog krvnog pritiska. Odnosno, simptomi, koji osim povišenog pritiska mogu ukazivati i na druge probleme sa vašim zdravstvenim stanjem.

Krvave fleke u očima – Ovo stanje, tehnički nazvano subkonjunktivalno krvarenje, češće je kod osoba sa dijabetesom i visokim krvnim pritiskom, iako ni jedno ni drugo ne uzrokuje direktno krvne fleke.

Crvenilo lica moguć znak hipertenzije – Crvenilo lica se dešava kada se krvni sudovi na licu prošire. Iako se crvenilo lica može pojaviti kod visokog krvnog pritiska, to može biti i rezultat raznih drugih faktora kao što su izlaganje suncu, niska temperatura, začinjena hrana i proizvodi za negu kože.

Vrtoglavica – Iako vrtoglavica nije direktno uzrokovana visokim krvnim pritiskom, iznenadna vrtoglavica, gubitak koordinacije i ravnoteže i problemi pri hodanju ne smeju se zanemariti, jer mogu biti pokazatelji moždanog udara. Kada je reč o moždanom udaru tu je visok krvni pritisak je vodeći uzrok.

Visok krvni pritisak i hipertenzivna kriza

Iako krvni pritisak viši od normalnog često ne pokazuje specifične simptome, hipertenzivna kriza zahteva hitnu medicinsku pomoć. Hipertenzivna kriza nastaje kada krvni pritisak raste brzo i ozbiljno i iznosi 180/120 ili više.

Simptomi hipertenzivne krize su:

jaka glavobolja

kratak dah

krvarenje iz nosa

teška anksioznost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE