Obrenovac, 25.02.2024

SVI MISLE DA JE OVA HRANA ZDRAVA, ALI ZAPRAVO JE GORA OD SLATKIÅ A


Izvor: Espreso/Krstarica/Lokalne novine | Obrenovac, 24.03.2023.
Svašta radi vašem telu, nije dobro

Foto:Profimedia


Konzumiranje slatkiša se smatra nezdravim jer su slatkiši bogati šećerom, kalorijama i nemaju visoku hranjivu vrednost. Kao zamenu za njih često biramo proizvode koji su zapravo gori od slatkiša.

Previše šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući debljanje, karijes i povećani rizik od određenih hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, piše Eatthis.

Slatkiši se često klasifikuju kao hrana s praznim kalorijama, što znači da obezbeđuju određenu količinu energije, ali pružaju vrlo malo esencijalnih hranjivih stvari, poput vitamina, minerala i vlakana.

Važno je imati uravnoteženu ishranu s ograničenim količinama šećera, i upravo zato mnogi posežu za alternativama koje će poslužiti kao zamena za slatkiše. Ipak, neke alternative koje se smatraju zdravijim varijantama, prema dijetetičarima i nutricionistima, ipak možda nisu najbolje opcije.

Suvo voće

Iako možda nikada niste pomislili da bi voće moglo biti gore od slatkiša, prevarili ste se. Suvo voće je prepuno šećera i ima dosta kalorija, iako ne deluje tako. Takođe, zbog njegove manje veličine, često pojedemo mnogo više suvog voća nego svežeg, što može uticati na kilažu.

Kada pomislite na zdrave žitarice, granola vam verovatno prva padne na pamet. Iako mnoge kompanije žele da o ovoj namirnici razmišljate kao o zdravoj alternativi, mnoge vrste granola koriste različita ulja za povezivanje žitarica koje se zatim zaslađuju šećerom.

Uz šećer, granola može biti i puna nezdravih masti. Važno je čitati sastav i odabrati granolu koja ima manje šećera i koja je napravljena od celog zrna žitarica.

Energetske pločice

Energetske pločice pronašle su posebno mesto među ljudima koji brinu o zdravlju, delimično zahvaljujući svojim reklamnim kampanjama koje prikazuju slike sportista kako ih konzumiraju.

Iako mnogi veruju da zdrav način života i energetske pločice idu ruku pod ruku, ova hrana ima negativnu nutritivnu podlogu. Kad okrenete ambalažu pločica i pročitate podatke o hranjivim vrednostima, mogli biste ostati u šoku kada ugledate iznos ugljenih hidrata i masti.

Energetske pločice Äesto se reklamiraju kao zdrava, praktična užina, ali mnoge varijante sadrže puno šećera i kalorija”, objašnjavaju nutricionisti.

Pločice o žitarica

Žitarice imaju lošu nutritivnu reputaciju s dobrim razlogom – mnoge verzije ove osnovne namirnice za doručak imaju puno šećera.

Promovisane kao zdrav doručak u pokretu, neke od vodećih žitarica pronašle su svoj put u obliku pojedinačno pakovanih pločica. Iako marketing za ove pločice od žitarica izgleda prilično zdravo, nemojte se zavarati.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE