Obrenovac, 25.02.2024

STRU─îNJACI OTKRILI KOJI ORGANI SU UGRO┼ŻENI LETNJIM RA─îUNANJEM VREMENA


Izvor: Espreso/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 28.03.2023.
Ovo niko nije znao

Foto:Profimedia


Letnje ra─Źunanje vremena za ovu godinu po─Źelo je 26. marta, odnosno u toku no─çi izme─Ĺu subote 25. i nedelje 26. marta sat je pomeren sa 2 sata ujutro na 3. Iako smo spavali kra─çe, dan postaje du┼żi.

Harmonizovan ritam Promena vremena mo┼że "izbaciti" naše telesne satove iz sinhronizacije. Pomeranje sata uti─Źe na cirkadijalne ritmove tela – fizi─Źke, mentalne i promene ponašanja. Vaša tela o─Źekuju da se odre─Ĺene stvari dogode u odre─Ĺeno doba dana (poput spavanja, bu─Ĺenja i jedenja) na osnovu sun─Źevih signala i ─Źinjenice da ove stvari radite iznova i iznova u isto vreme svakog dana.

Kada promenite tu rutinu, ─Źak i na sat vremena, vaši cirkadijalni ritmovi su blago poništeni. Konkretno, cirkadijalni ritmovi postaju malo neuskla─Ĺeni sa vremenom, što mo┼że da odbaci vreme nekoliko dnevnih procesa koji se dešavaju u telu (kao što su san, varenje i kardiovaskularno funkcionisanje).

Dr Dragan Hrn─Źic╠ü, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, objasnio je uticaj pomeranja sata na rad srca.

Infarkt miokarda

"Podaci nisu preuveli─Źani, studije su to dokazale u razvijenim zemljama poput SAD, gde postoji vec╠üi broj vremenskih zona, pa je tako hronobiologija oblast koja se više istra┼żuje. Zatim skandinavske zemlje, koje imaju specifi─Źan odnos izme─Ĺu perioda dnevne svetlosti i njenog odsustva.

Studije iz tih zemalja pokazuju da na nivou populacije, kada gledamo širu sliku, a ne pojedinca, na dan promene sata i nakon prelaska na letnje ra─Źunanje vremena, postoji zna─Źajno vec╠üa incidencija infarkta miokarda i atrijalne fibrilacija", objasnio je doktor.

Gubitak koncentracije

Pomeranje sata, dodaje, dovodi i do pada koncentracije, do povećanog broja saobraćajnih nezgoda, jer nam je zbog ovog ukradenog sata smanjen kvalitet sna.

"Prelaskom na letnje ra─Źunanje vremena noc╠üu smo izlo┼żeni jednom dodatnom satu svetlosti, dodatno odla┼żemo proizvodnju melatonina, glavnog hormona koji telo proizvodi noc╠üu, on se ne lu─Źi tokom dana. A melatonin je zaslu┼żan za kvalitet sna", rekao je Hrn─Źic╠ü.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE