Obrenovac, 25.02.2024

JOD JE NEOPHODAN ZA PRAVILAN RAD ┼áTITNE ┼ŻLEZDE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 29.03.2023.
Za mnoge funkcije u organizmu ima VA┼ŻNU ulogu, a evo gde ga ima najvi┼íe!

Foto:Shutterstock


Problemi sa štitnom ┼żlezdom pet do osam puta ─Źeš─çe poga─Ĺaju ┼żene nego muškarce. Me─Ĺutim, svaka osoba, bez obzira na pol ili starost, mo┼że biti pogo─Ĺena problemima sa štitnom ┼żlezdom, upozorava dr Ruchi Gaba sa Medicinskog fakulteta Baylor, Houston.

Štitna ┼żlezda je mala ┼żlezda u obliku leptira koja se nalazi nisko na prednjem delu vrata i odgovorna je za regulisanje metabolizma u telu. Štitna ┼żlezda proizvodi hormone T3 trijodtironin i T4 tiroksin, koji uti─Źu na regulaciju telesne temperature, metabolizam, rad srca i funkcionisanje nervnog sistema, a kod ┼żena i na reproduktivnu sposobnost.

Ako nema dovoljno joda - ne proizvodi se dovoljno hormona štitne ┼żezde i ─Źitav organizam ne funkcioniše.

Jod je osnovni gradivni element hormona štitne ┼żlezde i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ─çelija i tkiva. Kada nema dovoljno joda na raspolaganju, štitna ┼żlezda se progresivno pove─çava (raste struma ili guša) jer pokušava da prati potra┼żnju za proizvodnjom tiroidnih hormona. Unutar strume se mogu razviti ─Źvorovi. Pacijenti sa velikom strumom mogu imati simptome gušenja, posebno kada le┼że, teškoc─çe pri gutanju i disanju.

Jod ima veliku ulogu u sintezi hormona štitne ┼żlezde,ali i u zdravlju mozga, imunog sistema. Obzirom da jod uzimamo iz hrane i iz jodirane soli, njegov manjak, teoretski gledano, u današnje vreme, ne bi trebalo da ose─çamo. Me─Ĺutim, doga─Ĺa se upravo suprotno, jer se zanemaruje u─Źinak halogenih elemenata na apsorpciju joda. Ukoliko istovremeno unosimo jod, hlor, fluor i brom, oni se nadme─çu za iste receptore u ─çelijama, a kada zauzmu te receptore, istiskuju jedan drugog. Onaj kojeg je više i ja─Źi je, taj pobe─Ĺuje. Na┼żalost, joda je naj─Źeš─çe premalo. Iako jod unosimo hranom, nema ga dovoljno na raspolaganju.

Dr Geri Voren isti─Źe da je klju─Źno pove─çati unos joda koji je odgovoran za funkcionisanje našeg organizma u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi .

Na ovaj na─Źin mo┼żemo da zaštitimo sebe i to mora biti osnovna aktivnost. To je vrlo lako, treba pove─çati dnevni unos joda na 30mcg / kg - sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija – WHO.

Najbolji izvori joda su alge i morska riba.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE