Obrenovac, 21.04.2024

LEBDEĆA JOGA


Izvor: citymagazine.rs/Ivana Munišić Jovanović/Lokalne novine | Obrenovac, 06.02.2021.
Zanimljiva kombinacija vežbi i plesa

Foto:Instagram/@leteca.zena


Ukoliko vam je dosadilo klasično vežbanje i jednolični treninzi tokom kojih instruktori viču na vas da pumpate, a vaša leđa i zglobovi ne mogu da isprate taj ritam, i ukoliko više puta pogledate na sat nego što uradite trbušnjaka, možda je vreme da potražite neki zabavniji vid rekreacije.

Neda Popović, nekadašnja reprezentativka u kajaku, nakon profesionalne sportske karijere pronašla se u lebdećoj jogi i postala instruktorka ove zanimljive veštine.

„Majka sam četvoro dece, što se, kad sam ušla u četrdesete godine, odrazilo na lumbalni deo kičme. Pokazalo se da mi za te tegobe veoma prijaju inverzije, pa sam počela da istražujem koji model vežbanja bi mi najviše dao u tom smislu. Najpre sam naišla na šibari – umetnost vezivanja kanapima. Viseći tako primetila sam da gravitacija radi u moju korist, ali mana je bila što su me ti kanapi dosta žuljali. Nastavila sam da tragam i kako ništa nije slučajno, došla do Ane Ninković i njenih časova na Rtnju koji se rade u posebnim platnima. Reč je o izuzetno prijatnim tegljivim materijalima izdržljivosti i do 250 kg. U njima vežbamo takozvanu lebdeću jogu. To je dakle sistem vežbi koje se izvode u marami koja podržava zglobove, ne žulja i na fantastičan način isteže”, kaže Neda Popović.

Budući da se Neda godinama bavila klasičnom jogom, a da je završila i baletsku školu, osmislila je časove koji su zanimljiva kombinacija vežbi i plesa, ali i akrobatike jer svila služi i kao trapez! No, sve je to, kaže ova „leteća žena”, bezbedno i prilagođeno i početnicima.

„U početku marame postavljamo blizu podloge, ali kako polaznice napreduju i postaju slobodnije, dižemo je. Uvek je lepršavo i puno smeha. Posebno tokom ljuljuškanja na kraju časa. Moram da kažem da na lebdeću jogu dolaze baš zabavne žene! Radimo u manjim grupama – do šest polaznica, jer volim da svakoj priđem i da joj se posvetim. Nemamo limita ni po broju godina ni po kilaži. Često se pokaže da su to predrasude koliko je ko elastičan i koliko može”, pojašnjava Neda.

Osim za kičmu, lebdeća joga je sjajna i kao detoks program – pritiskajući kožu masira telo, a kad se okrenete naglavačke, dobijate i injekciju adrenalina!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE