Obrenovac, 14.04.2024

SAVETI DERMATOLOGA


Izvor: Specijalni dodatak Doktor u ku─çi,novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.04.2020.
Posle pranja nama┼żite ruke, isu┼íena ko┼ża podlo┼żna infekcijama

Foto:Depositphotos


Isušena ko┼ża dovodi do svraba i peckanja, odnosno do pojave kontaktnog iritabilnog dermatitisa koji je idealna podloga za bakterije, viruse i alergije, što mo┼że da dovede do ozbiljne upale...

─îesto pranje ruku, dezinfekcija alkoholom, i nošenje rukavica, koje se preporu─Źuje kao jedna od glavih mera zaštite od virusa korona, isušuje ko┼żu. Zato doktorka Gorana Isailovi─ç, dermatolog, ka┼że da bi posle svakog pranja ruke trebalo namazati kremom. U suprotnom isušena ko┼ża dovodi do svraba i peckanja, odnosno do pojave kontaktnog iritabilnog dermatitisa koji je idealna podloga za bakterije, viruse i alergije, što mo┼że da dovede do ozbiljne upale.

- ─îestim pranjem sa ko┼że se uklanja prirodna masno─ça i zato dolazi do pojave suvih ruku - ka┼że dr Isailovi─ç. - Ako se ta isušenost zanemaruje vremenom ─çe se pojaviti i svrab, zatim razderotine, pa ruke postaju podlo┼żne infekcijama. Da bi se to izbeglo trebalo bi ih mazati emolijantnim kremama, jer one hrane ko┼żu, tako što je zamaš─çuju. Svaki apotekar zna─çe da uputi koje su to vrste kremova.

Veliki problem u novonastaloj situaciji imaju i oni koji su zbog posla prinu─Ĺeni da po nekoliko sati nose rukavice od lateksa.

- To su takozvane hirurške rukavice i nije retkost da su ljudi alergi─Źni na lateks - ka┼że naša sagovornica. - Oni koji ih loše podnose trebalo bi ispod njih da nose pamu─Źne rukavice, koje mogu da se kupe ili da se sašiju. Što se ti─Źe nege za njih je vrlo bitno da rukavice stavljaju na ─Źiste ruke. Prethodno treba da budu oprane i po potrebi namazane kremom, koju ko┼ża mora da upije.

Veliku ulogu u pravilnoj nezi ruku i o─Źuvanju zdrave ko┼że imaju i zaštitne kreme.

- U dermatologiji mi ih nazivamo barijerne - ka┼że dr Isailovi─ç. - To su, u stvari, sve one kreme koje se koriste protiv ojeda i u sebi mogu da sadr┼że i cink. One se naro─Źito preporu─Źuju onima koji rade sa hemikalijama ili obavljaju druge poslove zbog kojih su ruke prljave. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE