Obrenovac, 19.08.2022

PLIVANJE POZITIVNO UTIČE NA TELO I UM


Izvor: Bright Side,Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2020.
Predijabetes je metaboličko stanje kod koga je nivo šećera u krvi viši nego što bi trebao da bude, ali nije dovoljno visok da bi lekar dijagnostikovao dijabetes i povezano je sa gojaznošću

Foto:Shutterstock


Plivanje bi moglo da bude jedan od načina da dođete do zdravog tela, bez obzira na godine. Ne samo da može da razgiba celo telo, već zahvaljujući oslobađanju endorfina može da pomogne osobama koje se bore sa depresijom.

Ali to nije jedini značaj koji vam ova aktivnost može doneti. Redovno plivanje može zaista imati dobar uticaj na vaš život, u svakom smislu.

Poboljšava funkciju pluća

Redovno plivanje može biti dobar način za jačanja pluća. Istraživanja potvrđuju da plivanje ima prednost u odnosu na jogu kada je u pitanju poboljšanje rada pluća. To je zato što plivanje omogućava povećanje elastičnosti mišića pluća i grudnog koša.

Jača zglobove

Budući da plivanje, odnosno voda, podržava gotovo 90 odosto vaše težine, to je savršena vrsta vežbanja za one koji se bore sa bolestima zglobova, poput artritisa. To znači da vam plivanje može pomoći da umanjite rizik od pogoršanja ovog stanja tako što ćete redovno vežbati mišiće.

Ublažava bolove u leđima

Ako patite od hroničnih bolova u leđima, kao što je išijas, tada vam plivanje može pomoći da ojačate mišiće leđa.

Usporava proces starenja

Prema jednoj studiji, plivanje tri do pet puta nedeljno odlaže proces starenja. Studija kaže da je to jednim delom posledica mišićne snage ljudi koji redovno plivaju.  

Poboljšava san

Plivanje takođe ima pozitivan uticaj na san. To je zato što se plivanje smatra jednom od ključnih aktivnosti koja u velikoj meri pomaže kod nesanice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE